Στ. Θεοδωράκης: Τα δεσμά των κομμάτων κρατούν χαμηλά τα πανεπιστήμια

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 13:46
UPD:14:14
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
A- A A+

Για τον νέο εθνικό στόχο που πρέπει να τεθεί στον χώρο της Παιδείας, ώστε να σταματήσει η «διαρροή εγκεφάλων» και φοιτητών στο εξωτερικό μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό του στην 90ή Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Πρέπει μέχρι το 2021 να έχουμε έξι πανεπιστήμια στα πρώτα 400 και δύο από αυτά στα 200 πρώτα» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί μεγάλος εθνικός μας στόχος να είναι μόνο η προστασία των συνταξιούχων. «Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Με νέα πεδία έρευνας και σπουδών συγχρονισμένα με τις διεθνείς εξελίξεις» τόνισε.

Όπως σημείωσε, τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να έχουν αυτοτέλεια με οικονομική αυτοδυναμία. Η εισαγωγή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια πρέπει να γίνεται με αποφάσεις των ίδιων των Πανεπιστημίων και να μην αποφασίζουν αυθαίρετα οι υπουργοί τα κριτήρια και τον αριθμό των εισακτέων, είπε.

Ο κ. Θεοδωράκης στηλίτευσε παράλληλα τον κομματισμό που επικρατεί και στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες στον χώρο της Παιδείας. «Θα απελευθερώσουμε τα Πανεπιστήμια από τα δεσμά των κομμάτων, της γραφειοκρατίας, της δημόσιας διοίκησης, των γραφείων των υπουργών;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού και κατέληξε επισημαίνοντας: «Όλοι θέλουμε την Ελλάδα αλλιώς. Αλλά δεν είμαστε όλοι αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει για να δούμε την Ελλάδα αλλιώς».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή