Ντιμιτρόφ: Είμαστε επιβάτες στο ίδιο σκάφος

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 17:56
UPD:18:16
EPA/ANDY RAIN
A- A A+

Στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών εστίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, προς τιμή του Νίκου Κοτζιά.

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «μία νίκη της αυτοπεποίθησης και της ελπίδας» αλλά και «θρίαμβο του μέλλοντος», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. «Είσαι αναλυτής, διανοούμενος, και σύγχρονος πολιτικός και κάνεις τη διαφορά» τόνισε, απευθυνόμενος προς το

Παραμένοντας στο ίδιο πλαίσιο, επεσήμανε ότι «τώρα γυρίζουμε νέα σελίδα που απαιτεί να ξεκινήσουμε από την αρχή για να γράψουμε το νέο κεφάλαιο», ενώ τόνισε ότι «το διακύβευμα είναι κοινό και έχει να κάνει με το μέλλον πολιτών και νέων».

«Η διπλωματία μετράει. Και αυτό που κάναμε είναι η απόδειξη ότι την φτιάχνουμε εμείς την Ιστορία» συνέχισε ο Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε ως «ρηχό εθνικισμό» την πολιτική του Γκρούεφσκι.

Εξήρε δε, την ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των δύο κρατών, ενώ σχολιάζοντας την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε με νόημα ότι «είναι πια καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας».

«Πρέπει εμείς να αλλάξουμε τα πράγματα χτίζοντας γέφυρες κατανόησης και φιλίες» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρέπει να διαιωνίζονται οι διαφωνίες, αλλά να προάγεται η περιφερειακή σταθερότητα, με στόχο έναν και μοναδικό δρόμο, αυτόν της Ε.Ε.

Χαρακτήρισε επιπλέον, τα Δυτικά Βαλκάνια ως μία νησίδα εκτός Ε.Ε., η οποία όμως αποδείχθηκε πολύ σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

«Είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο σκάφος» σχολίασε, επαναλαμβάνοντας ότι στόχο της χώρας δεν είναι μόνο να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά να γίνει ευρωπαϊκή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή