Φεστιβάλ Αθηνών: Ένταση στις σχέσεις ΥΠΠΟΑ και Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου;

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 17:10
UPD:17:10
Eurokinissi/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
A- A A+

Συγκρουσιακό κλίμα διαμορφώνεται ανάμεσα στην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, το Ελληνικό Φεστιβάλ και τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο -καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό πως παρατείνεται η θητεία του κ. Θεοδωρόπουλου. Χθες, ωστόσο, ο κ. Θεοδωρόπουλος δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από τον Οργανισμό.  

«Κάναμε μια συμφωνία με την υπουργό, η οποία δεν τηρήθηκε στο σύνολό της. Τηρήθηκε το ένα της σκέλος, σε ό,τι αφορά την παράταση που ζήτησα για να ολοκληρώσω το εφετινό πρόγραμμα», ανέφερε.  «Το δεύτερο σκέλος, και δεν το βλέπω στην ανακοίνωση του υπουργείου, είναι ότι δήλωσα στην υπουργό ότι δεν ενδιαφέρομαι να ανανεωθεί η θητεία μου, γιατί δεν βοήθησε να λυθούν τα προβλήματα που της είχα θέσει για τη βελτίωση του Φεστιβάλ. Και από ό,τι φάνηκε, δεν είχε καμία πρόθεση να τα λύσει» ανέφερε  ο κ. Θεοδωρόπουλος ο οποίος, επίσης, έκανε λόγο για διάφορες δυσλειτουργίες του Φεστιβάλ.  

Β. Θεοδωρόπουλος

Άμεση στις δηλώσεις αυτές ήταν η απάντηση του υπουργείου, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: το υπουργείο και ο υπουργός έχουν τον ρόλο της εποπτείας και όχι οποιαδήποτε άλλης παρέμβασης.   «Δεν κατανοούμε τον τίτλο περί “μη τήρησης της συμφωνίας” και τις σχετικές αναφορές του άρθρου. Ο θεσμικός ρόλος του καλλιτεχνικού διευθυντή και του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλο εποπτευόμενο πολιτιστικό Oργανισμό, προσδιορίζονται από τον ιδρυτικό τους νόμο.

Το υπουργείο και ο υπουργός έχουν το ρόλο της εποπτείας. Αυτό όφειλε να κάνει η υπουργός κα Μυρσίνη Ζορμπά και αυτό έκανε, δεδομένου ότι κάθε άλλη παρέμβαση στις σχέσεις διοικητικού συμβουλίου και διευθυντή θα παραβίαζε την αυτονομία του νομικού προσώπου. Η συνεργασία με όλους και η προσπάθεια άμβλυνσης των κατά καιρούς αντιθέσεων που προκύπτουν δεν αποτελεί συμφωνία προς τη μία ή την άλλη πλευρά αλλά κανόνα ισόρροπης ομαλής λειτουργίας του Oργανισμού».    Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο καταλήγει: «Η θητεία του κ. Θεοδωρόπουλου παρατάθηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρώσει τον προγραμματισμό του, όπως ο ίδιος ζήτησε και όπως ήταν εύλογο, δεδομένου άλλωστε ότι όπως είχε δημοσίως δηλώσει δεν επιθυμούσε περαιτέρω ανανέωση της θητείας του. Αυτά είναι τα δεδομένα και δεν κατανοούμε τον τίτλο περί “μη τήρησης της συμφωνίας” και τις σχετικές αναφορές του άρθρου».  

 

EUROKINISSI/EUROKINISSI

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, κ. Θεοδωρόπουλου, που έληγε στις 29 Απριλίου, παρατάθηκε μέχρι και την ολοκλήρωση του προγράμματος του Φεστιβάλ, ενώ το υπουργείο σύντομα θα προχωρήσει σε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος θα αναλάβει από την 1η Σεπτεμβρίου.  

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Στον κ. Θεοδωρόπουλο απάντησε το διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με ανακοίνωσή του.   

Η ανακοίνωση

EUROKINISSI/ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ
Η επιλογή και η αντικατάσταση τόσο των μελών του διοικητικού συμβουλίου, όσο και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ» ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού. Δεν προϋποθέτουν συγκατάθεση ή επικύρωση τρίτων, ούτε τελούν υπό προϋποθέσεις. 

Η «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ», σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, έχει πλήρη αυτοτέλεια έναντι του εποπτεύοντος Υπουργείου. Ζητήματα αναγόμενα στη διαχείριση και λειτουργία της ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα αποδιδόμενα από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή στον Οργανισμό σχετικά με δυσλειτουργίες, μη εκτέλεση αποφάσεων, διαχείριση του προϋπολογισμού και καφκικό κλίμα δημοσίου, αποτελούν προσωπικές του εκτιμήσεις. Αν τα αποδιδόμενα ήσαν αληθή, μερίδιο ευθύνης θα έφερε και ο ίδιος.

Η υπεράσπιση του καλλιτεχνικού προγράμματος αποτελεί μέριμνα, προεχόντως, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Το εποπτεύον Υπουργείο και το Διοικητικό Συμβούλιο μεριμνούν για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Το παρόν διοικητικό συμβούλιο έχει στηρίξει αυτά τα περίπου δυόμισι χρόνια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο του καλλιτεχνικού διευθυντή. Σε αντίθεση με όσα ο ίδιος επισημαίνει, έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος, εξασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς