Περισσότερα από 500 περιστατικά φυματίωσης καταγράφονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 14:36
UPD:14:36
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Με αφορμή την 24η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η φυματίωση παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, αποτελώντας μία από τις συχνότερες λοιμώξεις στον κόσμο και το συχνότερο λοιμώδες αίτιο θανάτου.

4.500 άνθρωποι κάθε μέρα πεθαίνουν από φυματίωση
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κάθε μέρα  περίπου 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και περίπου 30.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια, η οποία μπορεί και να προληφθεί αλλά και να θεραπευθεί. 

Από το 2000 μέχρι σήμερα, συνολικά 54 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί χάρις στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης και η θνητότητα της νόσου έχει μειωθεί κατά 42%.

Η φυματίωση στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, δηλώνονται κατά μέσο όρο 580 περιπτώσεις φυματίωσης κάθε χρόνο, με τον αριθμό των δηλούμενων περιπτώσεων και τη δηλούμενη επίπτωση της νόσου να παρουσιάζουν μικρή πτωτική τάση κατά το διάστημα 2004-2017. 

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα τελευταία έτη έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων φυματίωσης σε ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες/μετανάστες, κρατούμενους, χρήστες παράνομων ουσιών, ανοσοκατεσταλμένους, κλπ.) και ποσοστά απομόνωσης πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης κοντά στο μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών. 

Με το μήνυμα «Ήρθε η ώρα» η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να αφυπνίσει το κοινό και τους αρμόδιους φορείς να δράσουν όλοι μαζί.

Στη χώρα μας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας επισημαίνει ότι ήρθε η ώρα για μία αξιόπιστη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας του νοσήματος, καθώς και για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας. Επίσης, όπως αναφέρει, είναι απαραίτητη η στελέχωση και λειτουργία των αναγκαίων αντιφυματικών ιατρείων καθώς και η αναζήτηση και θεραπεία της ενεργούς και λανθάνουσας φυματίωσης, μεταξύ των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Η έγκαιρη διάγνωση όλων των μορφών φυματίωσης και η ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία και συνεχή φροντίδα όλων των ασθενών με φυματίωση σώζουν ζωές, επισημαίνει. 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή