Ν. Χριστοδουλίδης: «Ξεκάθαρη στήριξη» των ΗΠΑ στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 07:40
UPD:08:48
twitter/Nikos Christodoulides
A- A A+

Με βασικά θέματα την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ, τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και την επανεκκίνηση του Κυπριακού ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Χέιλ, ενώ το μεσημέρι μετέβη στο Κογκρέσο για να συνομιλήσει με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω το φάσμα της διμερούς συνεργασίας, με τον Αμερικανό υφυπουργό να επαναλαμβάνει την πάγια θέση ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υποστήριξε πως είναι ικανοποιημένος για τον ηγετικό και εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία σε περιφερειακό επίπεδο και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Κύπρος θα μπορέσει να συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Κύπριος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως αναμένει να υπάρξει νομοθετική κινητικότητα στο Κογκρέσο που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Στα διμερή θέματα, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι συζητήθηκε η αποφυγή διπλής φορολογίας, η κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για τους Κύπριους που επισκέπτονται την Αμερική, αλλά και η ανάγκη να δρομολογηθεί μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών. Επιπλέον, συζητήθηκε η άρση του εμπάργκο στη διάθεση αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών σχημάτων μέσω της δημιουργίας ενός περιφερειακού οργανισμού για την συνεργασία και ασφάλεια. Όπως σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, υπάρχει «ξεκάθαρη πολιτική στήριξη» από τις ΗΠΑ στο εν λόγω εγχείρημα που θα συμβάλει στην κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά και την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζει η περιοχή.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απρόσκοπτη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή