Προοδευτική Συμμαχία: Οι παρεμβάσεις των ομιλητών

Κυριακή, 07 Απριλίου 2019 00:58
UPD:01:13
A- A A+

Την ανάγκη δημιουργίας ενός αριστερού προοδευτικού πόλου απέναντι στις προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη υπογράμμισαν οι ομιλητές στην «Πανελλαδική συνάντηση για μια μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία», στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου. 

Την εκδήλωση άνοιξε η ηθοποιός Μαριάνα Τουμασάτου η οποία υπογράμμισε τα προβλήματα της Ευρώπης, σημειώνοντας πως η απάντηση είναι πάντα το μέλλον και όχι το παρελθόν, η αλληλεγγύη και όχι το μίσος. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, το χρωστάμε στα παιδιά της κρίσης, τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Τουμασάτου. 

«Σήμερα είναι εδώ συγκεντρωμένος νέος κόσμος, ο κόσμος της ελπίδας και της προόδου, οι αληθινοί πατριώτες» τόνισε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, προσθέτοντας: «Αναγνωρίζω συντρόφους από τα παλιά που βρέθηκαν στο προσκλητήριο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μια μεγάλη συμμαχία κατά του αναχρονισμού».

Ο κ. Αδαμίδης δήλωσε «παρών στους αγώνες για μια Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη και για μια Ευρώπη που θα έχει στο επίκεντρο τον νέο άνθρωπο». «Λέμε όχι στις μισές δουλειές για μισές αμοιβές, λέμε όχι στη συντήρηση  λέμε όχι τον λαϊκισμό» το μήνυμα που έστειλε.

Τα δυο ουσιαστικά ζητήματα που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης αυτό της Συμφωνίας των Πρεσπών και εκείνο των ατομικών δικαιωμάτων έθεσε στην ομιλία της η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Βασιλική Κατριβάνου. «Οι Πρέσπες και τα δικαιώματα είναι τα σημεία όπου χτυπάει η καρδιά της ριζοσπαστικής αριστεράς , γιατί βρίσκονται στο πλαίσιο του οράματος που έχουμε» δήλωσε.

Χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «πολύ σημαντικό και μεγάλο επίτευγμα» τονίζοντας πως μέσω της συμφωνίας έγινε «απτή η ειρήνη και η συνεργασία στα Βαλκάνια». Συνεχίζοντας είπε πως πρόκειται για μια γενναία πολιτική κίνηση που δεν δίστασε να συγκρουστεί με εμπεδωμένα εθνικιστικά πρότυπα.

Όπως είπε η κ. Κατριβάνου πως οι συμμαχίες είναι σημαντικές και αναγκαίες όταν υπάρχει στόχευση. Η ίδια κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν για να κερδηθεί η μάχη κατά της ακροδεξιάς. 

Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος απηύθυνε τον χαιρετισμό της η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, η οποία τόνισε «η σημερινή εκδήλωση είναι μια ιστορική αφετηρία για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, που θα εξασφαλίσει την ευημερία και την αξιοπρέπεια σε όλους τους Έλληνες και ευρωπαίους πολίτες».

«Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη» σημείωσε η κ. Κατσέλη τονίζοντας πως στο επίκεντρο των προοδευτικών δυνάμεων είναι η καταπολέμηση των ανισοτήτων και της φτώχεια, η δημόσια εκπαίδευση και υγεία υψηλού επιπέδου. «Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ακραίας λιτότητας που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια πρέπει να αναστραφούν εάν δεν θέλουμε να οδηγηθεί η κοινωνία σε φόβο» είπε μεταξύ άλλων κλείνοντας τον χαιρετισμό της.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ ανταποκρινόμενοι με χαρά και τιμή στο κάλεσμα για τη συγκρότηση ευρείας προοδευτικής συμμαχίας, ως απάντηση στη ακροδεξιά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» είπε από την πλευρά του ο Χρήστος Κουτσονάσιος  εκ μέρους της «Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ». 

«Να έχουμε υπόψη μας την έξοδο από τα μνημόνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών που βελτίωσαν την εικόνα της χώρας. Έχουμε καινούργια δεδομένα και στη βάση αυτών πρέπει να χτίσουμε τη συμμαχία» τόνισε.

Πάντως πάρα τα προβλήματα της Ένωσης ο κ. Κουτσονάσιος είπε πως η προοδευτική συμμαχία πρέπει να έχει ανοιχτό το μέτωπο και απέναντι στους αρνητές της Ε.Ε. «Να δείξουμε ότι είμαστε υπέρ της Ευρώπης των λαών των πατρίδων και όχι υπέρ της Ευρώπης των αγορών των τραπεζών» είπε καταλήγοντας, προσθέτοντας πως «επιδιώκουμε και μας ενδιαφέρει η ήττα της Ν.Δ.». 

Στον καταλυτικό τρόπο που λειτούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών στο να απελευθερωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις και να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Νίκος Μπίστης. «Συγκέντρωσε όλη τη λογική αριστερά η Συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε και άφησε αιχμές για συντηρητισμό και fake πατριωτισμό που χρησιμοποιήθηκε από πολιτικές δυνάμεις. Ο κ. Μπίστης επέκρινε τη στάση του ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως «μοιραία και άβουλη αντάμα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έτρεχε πίσω από τη Ν.Δ.».

«Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από την πλούσια και αντιφατική ιστορία του ΠΑΣΟΚ επέλεξε τη στάχτη και είναι ανίκανη να συνταχθεί με την προοδευτική παράταξη» είπε ο κ. Μπίστης συνεχίζοντας την κριτική του.

«Σήμερα εδώ βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ που άντεξε τα δύσκολα και έβγαλε τη χώρα στο ξέφωτο και πολίτες που αρνήθηκαν να δαιμονοποιήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε το μέλος της Γέφυρας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές οι δυνάμεις θα μεγαλώνουν καθημερινά. «Δεν φτιάχνουμε την συμμαχία μόνο για τις εκλογές, αλλά αυτές θα κρίνουν πολλά και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη, θα πέσουμε όλοι στον αγώνα για καλά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές που θα επιτελέσει το εφαλτήριο για νίκη στις εθνικές εκλογές» πρόσθεσε ο κ. Μπίστης. 

«Σε αυτή τη μεγάλη ζέστη συγκέντρωση ανοίγουμε ένα κεφάλαιο για την προοδευτική συμμαχία της χώρας μας, ανταποκριθήκαμε όλοι μας στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού γιατί πιστεύουμε σε έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» είπε από την πλευρά της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε ενάντια στην Ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό, είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τους πολίτες, να αγωνιστούμε κατά της παλινόρθωσης της δεξιάς και στη χώρα μας» πρόσθεσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. 

Επίθεση στη Ν.Δ. και στο ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε κατά τον χαιρετισμό του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης. «Όσο χυδαία και να μας χτυπούν θα κάνουμε υπομονή, είναι θέμα χρόνου να μας εμπιστευτούν εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών... Δεν θα ακούσετε ποτέ από την κ. Γεννηματά να λέει εμείς ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δίνουμε» τόνισε για να προσθέσει: «Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει στρατηγική νίκη της Ν.Δ., σημαίνει στρατηγική νίκη της διαπλοκής».

Έκανε λόγο για κατάλυση της αυτονομίας της πολιτικής και υποδούλωσής της από τα οικονομικά συμφέροντα. «Είναι κατάλυση της δημοκρατίας να έχει θέσει στην υπηρεσία του κ. Μητσοτάκη και της κ. Γεννηματά ζημιογόνα μέσα ενημέρωσης» είπε ο κ. Ραγκούσης και υποστήριξε πως «ο κ. Μαρινάκης πληρώνει στρατιά δημοσιογράφων με αντικείμενο τη δολοφονία χαρακτήρων».

«Η νίκη Μητσοτάκη είναι στρατηγική νίκη της παρασιτικής Ελλάδας. Το πραγματικό δίλλημα είναι ανεξάρτητη πολιτική ή υποδουλωμένη πολιτική, το δίλλημα είναι Τσίπρας ή Μαρινάκης» κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

«Η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντική. Σηματοδοτεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, τη συγκρότηση μιας ευρείας Προοδευτικής Συμμαχίας εν όψει των μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων που βρίσκονται μπροστά μας, με πρώτη τη μάχη των ευρωεκλογών. Ίσως την πιο κρίσιμη απ' όλες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας» είπε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τα όσα ακολούθησαν στην χώρα μας, με την έξαρση ενός νέου εθνολαϊκισμού, έφεραν στο προσκήνιο με τον πιο έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης. Σε αυτό το κορυφαίας σημασίας πολιτικό ζήτημα, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά μένοντας σταθεροί στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού και βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως ο τόπος χρειάζεται συμμαχίες με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο που θα μετακινεί τον άξονα των πολιτικών πραγμάτων από τη συντηρητική προς την προοδευτική κατεύθυνση. 

«Σε ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνεται να συμμετάσχω σε μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Από αύριο οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να αναπτυχθούν στην κοινωνία, το χρειάζεται και η χώρα μας και η Ευρώπη συνολικά» δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Στέφανος Τζουμάκας.

«Ποια είναι η κυρίαρχη πολιτική που κρίνεται στις κάλπες; η δεξιά και οι ηγεσίες του πρώην ΠΑΣΟΚ έβλαψαν τη χώρα. Σήμερα η χώρα ζει σε όρους '77» συμπλήρωσε και εκτίμησε πως «η απάντηση είναι ξανά να ηττηθεί αυτό το σύστημα των πολιτικών δυνάμεων». Ο κ. Τζουμάκας εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης λέγοντας πως παρά τα λάθη και τις αδυναμίες της κατάφερε να βάλει τη χώρα σε σταθερή πορεία. «Δικαιούσαι μια νέα τετραετία πρόεδρε» είπε κλείνοντας την ομιλία του απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

«Ίσως είναι η πρώτη φορά μετά το 95 που λέμε σύντροφε πρόεδρε και κάτι νιώθουμε» είπε στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Παναγιώτοπουλος της Σοσιαλιστικής Πρωτοβουλίας. «Εμείς φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ και συμπορευτήκαμε με το εγχείρημα του Πρωθυπουργού για να μην παραδοθεί η χώρα σε εκείνους που τη χρεοκόπησαν» είπε.

Για «ιστορική ημέρα για τη συγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που θα βάλει τη σφραγίδα της τα επόμενα χρόνια» έκανε λόγο ο Παναγιώτης Παναγιώτου, τονίζοντας και εκείνος ότι η Ευρώπη χρειάζεται θεσμική ανασυγκρότηση και περισσότερη δημοκρατία.

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη» παρατήρησε με τη σειρά της η Μαρία Ρεπούση και αναφέρθηκε σε όλα εκείνα που ενώνουν τους προοδευτικούς πολίτες και πολιτικούς χώρους με αιχμή τη συλλογική ιστορία του τόπου μας. «Σε όσα η Αριστερά μεγαλούργησε δεν ήταν ποτέ μόνη της είχε δημοκρατικούς πολίτες που την πίστεψαν και συνέπραξαν μαζί της. Σε αυτούς τους πολίτες απευθυνόμαστε σήμερα, δεν θέλουμε μια χώρα απομονωμένη» πρόσθεσε.

Η κ. Ρεπούση επεσήμανε τις συμμαχίες που έχει επιτύχει ο Πρωθυπουργός με την εξωτερική πολιτική που ασκεί για να προσθέσει «η Ν.Δ. θέλει μια μικρή και εσωστρεφή χώρα». «Η κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι σε θέση να επιλύσει τα προβλήματα, η ΝΔ δεν έλυσε κανένα» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Ρεπούση. «Μένουν πολλά ακόμα να γίνουν και δεν θα δρομολογηθούν με μια κυβέρνηση Ν.Δ., δεν θέλουμε οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι» ανέφερε.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε από την πλευρά του ο κ. εκπρόσωπος της «Χάρτα 19» Λάμπρος Ρώσσης και επιτέθηκε με σφοδρότητα στις ακροδεξιές δυνάμεις που καλλιεργούν για τη χώρα μας μια εικόνα που βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Σημείωσε επιπλέον ότι είναι υποχρέωση η ενεργοποίηση των πολιτών «για να μην ξαναζήσουμε την ιστορία σαν κακόγουστο αστείο» είπε. 

«Είμαστε όλοι εδώ για να απαντήσουμε στην τριπλή πρόκληση, την άνοδο της Ακροδεξιάς, το περιβάλλον και την κλιματική και της λιτότητας» είπε από την πλευρά της η Νατάσα Πενταγιώτου της Κίνησης Πολιτών Κόσμος. Η ίδια θύμισε ότι σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν για πρώτη φορά νέοι 17 ετών: «Τους λέμε εάν θέλετε να είστε κομμάτι της αλλαγής ψηφίστε, αφορά το μέλλον σας» τόνισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή