Υπ. Εργασίας: Παρεμβάσεις για τους Ρομά

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 17:16
UPD:17:18
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Tην υλοποίηση παρεμβάσεων στους τέσσερις τομείς της Εθνικής Στρατηγικής προωθούν η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά.

Ειδικότερα, στον τομέα της στέγασης - υποδομών προχωρά άμεσα η υλοποίηση πρότυπων παρεμβάσεων για την ανάπτυξη οργανωμένων χώρων μετεγκατάστασης, τύπου κοινωνικής κατοικίας, σε δήμους της χώρας. 

Παράλληλα, δημοσιεύονται από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) δράσεις που αφορούν στην Επιδότηση Ενοικίου, στη Βελτίωση Συνθηκών Διαβίωσης (δομές ατομικής υγιεινής, πολύκεντρα) και δράσεις προώθησης στην απασχόληση για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Νέες Θέσεις Εργασίας.

Επιπρόσθετα, προκηρύσσεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, πρόσκληση που αφορά στην παροχή εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών Ρομά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Όπως τονίζεται, η ένταξη του πληθυσμού Ρομά είναι εφικτή στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «αυτό αναδείχθηκε σήμερα συμβολικά αλλά και ουσιαστικά μέσω της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού να φιλοξενήσει στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπους της κοινότητας».

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η παρουσία Κοινωνικών Λειτουργών και Διαμεσολαβητών Ρομά που εργάζονται στο πεδίο, νέων πτυχιούχων και μαθητών Ρομά, καθώς και εκπροσώπων των συλλογικοτήτων τους, με την ενεργή τους συμμετοχή προς το στόχο της κοινωνικής ένταξης, απέδειξε ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά ότι τα παραδείγματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν φωτεινά πρότυπα  για τις γενιές των νέων Ρομά που αποτελούν το όραμα και την ελπίδα.

 

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή