ΗΠΑ: Η Βενεζουέλα βασικό θέμα της περιοδείας Πομπέο στη Λατινική Αμερική

Σάββατο, 13 Απριλίου 2019 09:53
UPD:10:12
EPA/ALBERTO VALDES

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο (δεξιά) με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα

A- A A+

Με βασικό θέμα στην ατζέντα των επαφών του την κρίση στη Βενεζουέλα, αλλά και την αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο άρχισε χθες περιοδεία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, με πρώτο σταθμό τη Χιλή.

Κατά τη συνάντησή του στο προεδρικό μέγαρο στο Σαντιάγο με τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, τον ευχαρίστησε για την υποδοχή σχεδόν 300.000 πολιτών της Βενεζουέλας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

«Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Πινιέρα επειδή μας βοηθάει να απομονώσουμε τον Νικολάς Μαδούρο και επειδή έδειξε αλληλεγγύη απέναντι στους αθώους ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στη χώρα τους», δήλωσε ο Πομπέο.

Την ώρα πάντως που η Ουάσινγκτον επισείει τακτικά το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της Χιλής τόνισε ότι μια αλλαγή εξουσίας στη Βενεζουέλα θα πρέπει να γίνει μέσω «μιας δημοκρατικής και ειρηνικής οδού, που θα αποκλείει μια επέμβαση στρατιωτικού είδους».

Ο κ. Πομπέο συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ρομπέρτο Αμπουέρο σε γεύμα εργασίας.

Όσον αφορά τη διείσδυση κινεζικών εταιρειών στη Χιλή,  εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο Πομπέο προειδοποίησε ότι οι εμπορικές δραστηριότητες της Κίνας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις βαθειά συνδεδεμένες με την εθνική της ασφάλεια, τους τεχνολογικούς της στόχους».

Να σημειωθεί ότι η Κίνα  έγινε μέσα σε μερικά χρόνια ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Χιλής. Το Πεκίνο εκπροσωπεί το 30% των εξαγωγών των λατινοαμερικανικών χωρών, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ με 17% και η ΕΕ με 14%.

Μετά την Χιλή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να μεταβεί στην Παραγουάη, το Περού και την Κολομβία. Αύριο, Κυριακή, θα επισκεφθεί την Κουκουτά, στην μεθόριο της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, όπου στις 23 Φεβρουαρίου αντιπολιτευόμενοι στον Μαδούρο προσπάθησαν μάταια να πετύχουν την άρση του κυβερνητικού αποκλεισμού και να εισέλθουν στην Βενεζουέλα τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στη Χιλή έγινε λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο της Ομάδας της Λίμας (Καναδάς και 13 χώρες της Λατινικής Αμερικής), η οποία θα γίνει τη Δευτέρα στο Σαντιάγο. Η πλειονότητα των μελών της ομάδας αυτής έχει αναγνωρίσει τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή