Αμφιδέξιος ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, λένε οι ερευνητές

Κυριακή, 14 Απριλίου 2019 15:15
REUTERS/STEFANO RELLANDINI

Επισκέπτες παρατηρούν το διάσημο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος», στο μοναστήρι Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε στο Μιλάνο.

A- A A+

Μία σε βάθος μελέτη του πρώτου γνωστού σχεδίου του Λεονάρντο ντα Βίντσι κατέδειξε ότι ο μεγάλος καλλιτέχνης της Αναγέννησης ήταν αμφιδέξιος, έχοντας την ικανότητα να γράφει και να σχεδιάζει εξίσου καλά και με τα δύο χέρια, σύμφωνα με ερευνητές του μουσείου Uffizi της Φλωρεντίας.

Η ίδια μελέτη, σύμφωνα με το Reuters, έφερε στο φως - με τη χρήση λάμπας υπέρυθρης ακτινοβολίας - ένα άγνωστο σκίτσο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, στο πίσω μέρος του αρχικού έργου που έχει τίτλο «Il Paesaggio» (Το Τοπίο).

Το παλαιότερο έργο του ζωγράφου, το οποίο φέρει ημερομηνία 5 Αυγούστου 1473 - όταν ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν 21 ετών - απεικονίζει την κοιλάδα του Άρνου και το κάστρο του Μοντελούπο στην Τοσκάνη.

Αναλύσεις επιστημόνων διαπίστωσαν ότι δύο επιγραφές στο έργο γράφτηκαν από τον ίδιο τον ντα Βίντσι, η μία με το αριστερό χέρι και η άλλη με το δεξί.

Σύμφωνα με την Ιταλίδα ιστορικό Σισίλια Φροζινίνι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι γεννήθηκε αριστερόχειρας αλλά έμαθε να γράφει με το δεξί από πολύ μικρή ηλικία, όπως και άλλα παιδιά που πιέστηκαν για να χρησιμοποιούν μόνο το δεξί τους χέρι.

Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του Λεονάρντο ντα Βίντσι συγκαταλέγονται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή