Εκδήλωση του Ιδρύματος «Μ. Βαρδινογιάννη» για τα ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 20:34
UPD:20:36
George Broussalis / STUDIO PANOU

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη επιδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρώτο αντίτυπο του λευκώματος

A- A A+

Ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εστάλη από την εκδήλωση για τα ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Δημήτρης Παντερμαλής υποδέχονται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, παρουσιάστηκε η έκδοση του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τα 18 ελληνικά μνημεία που εντάσσονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Νίκος Χατζηνικολάου, Προκόπης Παυλόπουλος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Νικόλαος Σταμπολίδης, Δημήτρης Παντερμαλής, Κωνσταντίνα Μπενίση, Κώστας Κατσιγιάννης

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μίλητος. 

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

 Κώστας Κατσιγιάννης

Ο χαρισματικός φωτογράφος Γιάννης Γιαννέλος φωτογράφησε με μοναδικό τρόπο όλα τα μνημεία, ενώ τα κείμενα υπογράφουν αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.  Η έκδοση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. 

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά την διάρκεια της ομιλίας της

Η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, μίλησε για την σημασία διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία αποτελεί και την ταυτότητά μας, ενώ τόνισε την σημασία η κληρονομιά αυτή να περάσει στις επόμενες γενιές:  «Πιστεύω πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να παρακολουθήσει κανείς αυτή μοναδική ιστορική διαδρομή του ελληνικού έθνους, παρά ακολουθώντας τα μνημεία μας που στέκονται όρθια στον χρόνο αποτελώντας ζωντανές αποδείξεις της αέναης πορείας του ανθρωπίνου γένους που προσπαθεί μέσα από τις αξίες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού να βγει στο φως.  Αυτά τα μνημειώδη ιστορικά θαύματα είναι οι εικόνες που εκπροσωπούν την χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη του πολιτισμού.  Οι εικόνες που εκπροσωπούν την Ελλάδα μας.  Θεώρησα λοιπόν χρέος μου, πρωτίστως ως Ελληνίδα αλλά και ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, να συμβάλω, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, έτσι ώστε αυτή η πολύτιμη ιστορία μας, όπως εκπροσωπείται από τα 18 μνημεία που εντάσσονται στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO να γίνει κτήμα κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας μέσα από μια έκδοση του Ιδρύματός μας, που σήμερα με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε».

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Μαθητές τεσσάρων σχολείων μίλησαν για την αξία διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς

Παράλληλα, η κα Βαρδινογιάννη έκανε ξεχωριστή αναφορά στο τραγικό γεγονός της καταστροφής της Παναγίας των Παρισίων, ανακοινώνοντας ότι το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» θα διοργανώσει πανελλαδικό διαγωνισμό ζωγραφικής για να ευαισθητοποιήσει την νέα γενιά για την ανάγκη διαφύλαξης των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

Κωνσταντίνα Μπενίση

«Οι εικόνες που κάνουν από προχθές τον γύρο τον κόσμου με το μοναδικό αυτό αριστούργημα να φλέγεται, έκαναν ολόκληρο τον πλανήτη να δακρύσει, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι τα δημιουργήματα του παγκόσμιου πολιτισμού ανήκουν όχι μόνο στους λαούς τους, αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.  Και με αφορμή τα προχθεσινά γεγονότα θα ήθελα να ανακοινώσω ότι το Ίδρυμά μας, ως ένδειξη ελάχιστης συμπαράστασης στον γαλλικό λαό, θα πραγματοποιήσει έναν πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Οι λαοί και τα μνημεία τους», με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η νέα γενιά για την ανάγκη προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς οπουδήποτε στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Βαρδινογιάννη.

Λεύκωμα

Αμέσως μετά η κα Βαρδινογιάννη επέδωσε το πρώτο αντίτυπο του λευκώματος  για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την διάρκεια της ομιλίας του

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του συνεχάρη την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για την πρωτοβουλία έκδοσης ενός λευκώματος για τα ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και υπογράμμισε ότι η έκδοση αυτή συνιστά εμβληματική συμβολή στην ανάδειξη και στην υπεράσπιση του πολιτισμού μας, τόσο του ελληνικού, όσο και του ευρωπαϊκού, του οποίου ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί αναντικατάστατη αντηρίδα. 

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Νικόλαος Σταμπολίδης

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, ότι μεταξύ των μνημείων της ελληνικής αρχαιότητας, που συνθέτουν τον πυρήνα της όλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κορυφαία θέση κατέχει ο Παρθενώνας, καθώς συμβολίζει, με ανεπανάληπτο τρόπο, την αφετηρία και την κοιτίδα του εν γένει δυτικού πολιτισμού, συγκεκριμένα δε την αφετηρία και την κοιτίδα τόσο των πνευματικών μας καταβολών όσο και των θεσμικών πυλώνων της Δημοκρατίας μας. 
GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

 Το πάνελ των ομιλητών

Στην συνέχεια τόνισε την ανάγκη άμεσης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Τα γλυπτά ανήκουν, δικαιωματικώς και πολιτισμικώς, στον Παρθενώνα.  Χωρίς τα Γλυπτά ο Παρθενώνας, βαριά λαβωμένος από μια ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού, δεν μπορεί να εκπέμψει προς την ανθρωπότητα το αειθαλές και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί».

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Νικόλαος Σταμπολίδης

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, ο οποίος πραγματοποίησε διάλεξη με τίτλο «Μνήμη, μνημεία και πολιτιστική κληρονομιά». 

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με το ζεύγος Pyatt

Στην διάλεξη του ο κύριος Σταμπολίδης μίλησε αναλυτικά για την αξία της μνήμης και των μνημείων: «Η φράση του Ησιόδου ‘’τα τ’ εόντα, προ τ΄εόντα, τα τ΄εσόμενα’’ συμπυκνώνει την ουσία της ιστορικής γνώσης.  Η ιστορία περικλείει με λόγια και έργα την ουσία της ζωής, εμποδίζοντας τη λήθη, άρα τρέφοντας την αλήθεια, που είναι το α στερητικό της λήθης.  Γιατί ότι θυμάμαι υπάρχει και ό, τι ξεχνώ πεθαίνει». 
GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Η κατάμεστη αίθουσα

Στην συνέχεια, ο Καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης παρουσίασε το λεύκωμα του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» τονίζοντας ότι τα 18 ελληνικά μνημεία που εντάσσονται στον Κατάλογο της UNESCO «όσο λίγα και αν φαίνονται είναι ικανά να καταδείξουν ότι ο πολιτισμός μας έχει μια ειδοποιό διαφορά σε σχέση με άλλους πολιτισμούς: είχε πάντοτε μέτρο τον άνθρωπο».

Δημήτρης Παντερμαλής

Χαιρετισμό στην εκδήλωση πραγματοποίησαν ακόμα ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, η Εθνική Συντονίστρια για τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς κα Κωνσταντίνα Μπενίση και ο κ. Κώστας Κατσιγιάννης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Τμήματος ICOMOS.

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τους μαθητές των σχολείων

Στην συνέχεια τέσσερις μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου: ο Χριστόδουλος Κατσαρός, μαθητής της Α΄ Λυκείου του 9ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, η Μαριάνθη Κοσκινά, μαθήτρια της Β Λυκείου του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, η Χαρά Μωραϊτάκη, μαθήτρια της Γ Γυμνασίου του Κολλεγίου Ψυχικού και ο Αλέξης Πολίτης, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, εκπροσωπώντας την νέα γενιά, έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την ανάγκη προστασίας και σεβασμού των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής μαζί με τους Θοδωρή Βουτσικάκη και Ελένη Δημοπούλου κατά την παρουσίαση του Ερωτόκριτου

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με ένα μικρό απόσπασμα από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε μια μοντέρνα προσέγγιση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή.   Στο πιάνο ήταν ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ τον ρόλο του Ερωτόκριτου ερμήνευσε ο κ. Θοδωρής Βουτσικάκης και τον ρόλο της Αρετούσας η κα Ελένη Δημοπούλου. 

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

 Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τους συντελεστές του "Ερωτόκριτου"

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταξη του «Ερωτόκριτου» στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς, και για αυτό τον λόγο η φετινή χρονιά, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού,  είναι αφιερωμένη στο αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας τον «Ερωτόκριτο».

GEORGE BROUSSALIS / STUDIO PANOU

Geoffrey Pyatt, Προκόπης Παυλόπουλος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Σίσσυ Παυλοπούλου, Mary Pyatt

Την εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Χατζηνικολάου,  τίμησαν με την παρουσία τους η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Σίσσυ Παυλοπούλου, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, πατέρας Θωμάς Συνοδινός, ο Πρέσβης των ΗΠΑ κύριος Geoffrey Pyatt, με την σύζυγό του Mary, καθώς και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι του διπλωματικού και ακαδημαϊκού κόσμου της χώρας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή