Ν. Αναστασιάδης: Όφελος για την Κύπρο από τον δρόμο του μεταξιού

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 16:57
UPD:16:59
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
A- A A+

Η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας για τον νέο δρόμο του μεταξιού (Belt and Road Initiative) είναι προς το συμφέρον του κόσμου, επειδή προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και συμβάλλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, πριν την επίσκεψή του στο Πεκίνο για να παραστεί στο δεύτερο Φόρουμ του Δρόμου του Μεταξιού για Διεθνή Συνεργασία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επαίνεσε την Κίνα για «τη διοργάνωση αυτής της εξαιρετικής εκδήλωσης, η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για ενίσχυση των σχέσεων μας… προς το συμφέρον των λαών της Κύπρου και της Κίνας».

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι θεωρεί τη BRI μία «μεγάλη ευκαιρία για χώρες, όπως η Κύπρος» να δουν πώς μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω «τις εξαιρετικές σχέσεις με την Κίνα» και να προωθήσουν τη συνεργασία τους. «Αναμένω και άλλες πρωτοβουλίες για να οικοδομήσουμε τη συνεργασία μας με όλες τις χώρες που συμμετέχουν, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία για νέες επενδύσεις από την Κίνα ή αντιστρόφως για να αναπτύξουμε τη συνεργασία στο εμπόριο και τις επενδύσεις», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Η BRI, που προτάθηκε από την Κίνα το 2013, αφορά την οικονομική ζώνη του δρόμου του μεταξιού και τον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού στον 21ο αιώνα και επιδιώκει να αναβιώσει τους αρχαίους χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους για να συνδέσει την Κίνα και τις συμμετέχουσες χώρες με εμπορικές ανταλλαγές προς όφελος όλων, κοινές επενδύσεις και έργα υποδομών.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η Κύπρος έχει ωφεληθεί πολύ από τη BRI, προσθέτοντας ότι οι κινεζικές επενδύσεις βοήθησαν τον κατασκευαστικό τομέα της, που είχε σχεδόν καταρρεύσει, να εξέλθει από την οικονομική κρίση του 2012-2013.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Xinhua

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή