«Γιώργος Λάππας - Αφροδίτη Λίτη: Παράλληλες Οπτικές»

Έκθεση γλυπτικής στην Ελληνογερμανική Αγωγή
Κυριακή, 05 Μαΐου 2019 09:05

Αφροδίτη Λίτη - Λουλούδι με ζευγάρι εντόμων, μέταλλο, ηλεκτρικές λυχνίες

A- A A+

Συνοδοιπόροι στη ζωή, γλύπτες - πλαστουργοί, Ακαδημαϊκοί -δάσκαλοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και αέναοι μαθητές, ο Γιώργος Λάππας (1950-2016) και η Αφροδίτη Λίτη, «συναντώνται» ξανά, περίπου τρία χρόνια μετά την απώλεια του κορυφαίου Έλληνα  δημιουργού του 20ού αιώνα, στα εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή» [Παναγέα Δημητρίου, Παλλήνη].

Γιώργος Λάππας

Η έκθεση διοργανώνεται από την Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με την γκαλερί Citronne  και την επιμέλειά της έχει η ιστορικός της τέχνης Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στο κεντρικό κτήριο της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη. Θα παρουσιαστούν έργα των δύο καλλιτεχνών, ένας διάλογος Ανθρωπο-γνωσίας (Λάππας) και Φυσιο-γνωσίας (Λίτη). Οι δύο γλύπτες συγκλίνουν ως προς την αφετηρία, καθώς και οι δύο ορμώνται από τη φύση, αλλά αποκλίνουν ως προς την έκφραση: ο Λάππας επικεντρώνεται στον άνθρωπο, η Λίτη στα έμβια όντα του περιβάλλοντος.

Ταξιδιώτης, μέταλλο και ύφασμα, 85χ25χ25 εκ.

Γι’ αυτές τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις μεταξύ τους, αλλά και για το καλλιτεχνικό και προσωπικό απόσταγμα μιας κοινής ζωής, η Αφροδίτη Λίτη θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης. Η συζήτηση  θα μεταδοθεί σε live streaming από τον ιστότοπο του σχολείου και της γκαλερί Citronne. Την έκθεση θα προλογίσει η επιμελήτριά της, Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη, Δρ Ιστορίας της Τέχνης.

Αφροδίτη Λίτη  - Το κουτί του θησαυρού, χαλκός, σίδερο, ψηφίδες, 20x40x20 εκ.

Τα έργα

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 16 Μαΐου, παρουσιάζονται δύο ομάδες έργων του Γιώργου Λάππα, έργα της εποχής των σπουδών του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και έργα της τελευταίας δεκαετίας της ζωής του. Η πρώτη κατηγορία (1979–1981) απαρτίζεται από έργα μικρών διαστάσεων, μπρούντζινα. Τα γλυπτά αυτά εστιάζονται στη «φυσιογνωμία» κοντινών του ανθρώπων, φίλων ή μοντέλων της Σχολής. Στα μεταγενέστερα έργα  (2010-2015), το μοντέλο είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, αυτοβιογραφικές, γλυπτικές απεικονίσεις, καθώς τα θέματά τους  συναντώνται στο σύνολο του έργου του -επί παραδείγματι, ο ταξιδιώτης, ο ισορροπιστής.

Κόκκινη Φιγούρα, μέταλλο και ύφασμα, 43x24x32 εκ.

Στις γλυπτικές της εικόνες και εγκαταστάσεις, η Αφροδίτη Λίτη ανατέμνει και αναπαράγει εικόνες από τη φύση, από τον περιβάλλοντα φυσικό κόσμο. Δέντρα, έντομα, φυτά, πουλιά, πεταλούδες, ακόμη και πρόσωπα αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον, ώστε να αποδώσουν στη φύση ένα ενδότερο, σχεδόν μεταφυσικό νόημα.

Αφροδίτη Λίτη  - Φτερό με πουλιά, μέταλλο, χυτό αλουμίνιο, 210x80x50 εκ.

«Η συνύπαρξη του Γιώργη και εμού μέσω του γλυπτικού μας έργου σε έναν σχολικό χώρο, μου προξενεί μία ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση, διότι γυρίζοντας πίσω στον χρόνο επαναφέρω στη μνήμη μου ότι στον συγκεκριμένο χώρο εκφράστηκαν οι πρώτες μας ανησυχίες για την τέχνη και ξεκίνησε η διάπλαση της καλλιτεχνικής μας συνείδησης», αναφέρει η Αφροδίτη Λίτη στο εισαγωγικό της σημείωμα στον κατάλογο της έκθεσης. Και η Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη σημειώνει: «Ανθρωπο-γνωσία και Φυσιο-γνωσία συναντώνται στην αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει το μυστήριο, να υπερβεί το πεπερασμένο των αισθήσεων. “Φύσις κρύπτεσθαι φιλεῖ”.Η Τέχνη έχει τη δύναμη να την φωτίσει».

Ισορροπιστής, μέταλλο πλαστικό, λαμπτήρες, 127χ25χ25 εκ.

Ώρες  λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 20:00
Σάββατο & Κυριακή 10:00 - 14:00

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή