Πασχαλινοί κινηματογραφικοί προορισμοί

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 09:15
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Η επικών διαστάσεων περιπέτεια των Εκδικητών -η οποία ολοκληρώνεται με μια ανεπανάληπτη μάχη, ένας μικρός γάτος που έχει βαρεθεί να περνάει όλη του τη ζωή κλεισμένος στο διαμέρισμα και ένα εγχώριο ντοκιμαντέρ αποτελούν τα κινηματογραφικά πλάνα που θα συντροφεύσουν τους σινεφίλ που δεν εγκατάλειψαν το κλεινόν άστυ για τις άγιες ημέρες του Πάσχα.

«Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη»

Στον απόηχο της εξαφάνισης σχεδόν όλης της ζωής του σύμπαντος από τον Θάνος -ο οποίος αφού απέκτησε τους έξι Λίθους της Αιωνιότητας, ολοκλήρωσε το διεστραμμένο του σχέδιο και εξαφάνισε τον μισό ανθρώπινο πληθυσμό, οι εναπομείναντες Εκδικητές πρέπει να βρουν τον τρόπο να υπερνικήσουν τις δυνάμεις του Τρελού Τιτάνα, στο τελευταίο κεφάλαιο του μεγάλου επίλογου των Εκδικητών, έπειτα από 22 ταινίες της Marvel Studios.

Ο Iron Man και o Captain America μαζί με τους καινούριους της παρέας Captain Marvel και Ant-Man, θα προσπαθήσουν να επανορθώσουν τα λάθη τους και να ξαναβάλουν το σύμπαν μας σε μια τάξη.

H σειρά των Εκδικητών είναι ένα κινηματογραφικό ταξίδι χωρίς προηγούμενο, που διέσχισε πολλούς γαλαξίες τα τελευταία 11 χρόνια.  Μία συναρπαστική, καταιγιστική, συναισθηματική κατάληξη από τους αδελφούς Ρούσο, που επιφυλάσσουν μία αιφνιδιαστική τροπή στο ζενίθ αυτής της πρωτοφανούς επιτυχημένης κινηματογραφικής σειράς.

«Ο Γάτος ο Φευγάτος»

Δύο γάτοι, πατέρας και γιος, πρωταγωνιστούν σε μια περιπέτεια κινουμένων σχεδίων για τη σημασία της οικογένειας, σε σκηνοθεσία Γκάρι Γουάνγκ. Μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, η ταινία θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις αίθουσες από την Κυριακή του Πάσχα, 28 Απριλίου. Στην υπόθεση του έργου, ο Φευγάτος, ένας μικρός γάτος που έχει βαρεθεί να περνάει όλη του τη ζωή κλεισμένος στο διαμέρισμα όπου γεννήθηκε, θέλει να ζήσει ελεύθερος στον αληθινό κόσμο. Ο πατέρας του, ο Παντόφλας, έχοντας ζήσει για ένα διάστημα αδέσποτος και γνωρίζοντας τους κινδύνους που κρύβει το άγνωστο, προσπαθεί να τον αποτρέψει... Μια μέρα, ο Φευγάτος αποφασίζει να φύγει από το σπίτι του για να ανακαλύψει τη «Γατοπία» -έναν κόσμο μυθικό, κρυμμένο στον πυθμένα μιας λίμνης. Ένα ταξίδι συναρπαστικό αλλά κι επικίνδυνο ξεκινά τόσο για τον ίδιο όσο και για τον πατέρα του, που θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να σώσει τον μονάκριβο γιο του.

«Στα Αρβανίτικα»

Το ντοκιμαντέρ της Κατερίνας-Μάρθας Κλαρκ προσπαθεί να απαθανατιστεί μια γλώσσα που χάνεται, αποκαλύπτοντας ποιοι είναι οι Αρβανίτες και ποιον ρόλο έχουν παίξει στην νεοελληνική ιστορία.

Ορμώμενη από παιδικές μνήμες και τη φυσική περιέργειά της για τη γλώσσα που ως παιδί άκουγε από τους παππούδες της, η Ελληνοκαναδή σκηνοθέτης, στήνει ένα οδοιπορικό προς ανεύρεση των ριζών της αρβανίτικης γλώσσας και κουλτούρας. Όντας μισή Αρβανίτισσα και εκπληρώνοντας την υπόσχεσή της στη μητέρα της, μετά τον θάνατο του παππού της, ολοκληρώνει ένα εγχείρημα που ξεκίνησε χρόνια πριν.

Ως πρώτη κινηματογραφική έρευνα που γίνεται για τους Αρβανίτες, γυρισμένη κατά βάση στα Βίλια Αττικής, πέρα από τη γλώσσα, δίνει ιδιαίτερο βάρος τόσο στην κουλτούρα όσο και στην απεικόνιση της ιδιαίτερης προσωπικότητας των Αρβανιτών, καθώς και στην ιστορική τους πορεία μέχρι την εγκατάστασή τους στις περιφερειακές περιοχές της Θήβας. Σκληροί, αλλά και με μαύρο χιούμορ, με δυναμικές γυναίκες και με το γνωστό αρβανίτικο πείσμα, με μία γλώσσα που χάνεται, αλλά και με το ενδιαφέρον των νεότερων γενιών για τις ρίζες τους, η σκηνοθέτης συνθέτει ένα παζλ από αφηγήσεις γερόντων και νεότερων και με τη βοήθεια της ερευνήτριας και κοινωνιογλωσσολόγου Έλενας Μπότση, μας δείχνει ότι αυτή η κουλτούρα δε θα σβήσει, μιας και το ενδιαφέρον των Αρβανιτών  για τη φυλή τους αντί να αποδυναμώνεται με την πάροδο των χρόνων, αντιθέτως, γίνεται πιο δυνατό.

Προτεινόμενα για εσάς