Ισπανικές εκλογές: Πώς σχολιάζει το αποτέλεσμα ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα

Δευτέρα, 29 Απριλίου 2019 14:21
UPD:18:31
EPA/MARTA PEREZ
A- A A+

Ως μήνυμα ελπίδας εκτίμησε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, ενώ κορυφαία  στελέχη από την κυβέρνηση και αρχηγοί κομμάτων από την αντιπολίτευση τοποθετήθηκαν με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Άβυσσος η ψυχή των Συριζαίων» το χαρακτηριστικό σχόλιο του Άδωνι Γεωργιάδη.

Με ανάρτησή του στο twitter ο Α. Τσίπρας επιχαίρει για το αποτέλεσμα επισημαίνοντας: «Ας μη βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της Δεξιάς στην Ευρώπη».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος αναφέρεται δηκτικά στη συμμαχία Μητσοτάκη-Βέμπερ και την ήττα του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία, ο υπουργός Εσωτερικών Α. Χαρίτσης χαρακτηρίζει σημαντικό για όλη την Ευρώπη το αποτέλεσμα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Ά. Γεωργιάδη.

«Συγχαρητήρια Πέδρο η νίκη σου είναι έμπνευση για όλους μας. Η νίκη των Σοσιαλιστών στις εκλογές στην Ισπανία αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για την προοδευτική Αλλαγή στην Ευρώπη» τονίζει σε ανάρτησή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

EURONEWS

«Μετά και τη νίκη στη Φινλανδία, τα Σοσιαλιστικά κόμματα αναδεικνύονται ως η λύση απέναντι στην κρίση που οδηγούν οι συντηρητικές πολιτικές και τα κόμματα της δεξιάς. Ως ο κύριος αντίπαλος απέναντι στην ακροδεξιά, αλλά και τον λαϊκισμό, όπως των συμμάχων του κ. Τσίπρα που χθες υπέστησαν δεινή ήττα» καταλήγει η κα Γεννηματά.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε ανάρτησή της στο twitter υπογραμμίζει ότι  «Η υπερίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και η καθίζηση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος εκφράζουν τη βούληση του λαού της για συνέχιση της προοδευτικής διακυβέρνησης», για να καταλήξει, «η ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς μπορεί να απαντηθεί μόνο με την προοδευτική και αριστερή ατζέντα».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σημειώνει:

«Οι χθεσινές εθνικές εκλογές στην Ισπανία στέλνουν πολλαπλά μηνύματα, ελπίδας αλλά και επαγρύπνησης, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας.

Παρά τις προφητείες του ευρωπαϊκού και εγχώριου συντηρητικού μπλοκ, περί της ανόδου της Δεξιάς σε όλη την Ε.Ε., οι προοδευτικές δυνάμεις της Ισπανίας είναι αναμφίβολα οι μεγάλοι νικητές των ισπανικών εκλογών. Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν όσους αγωνίστηκαν εναντίον των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, για την κοινωνική δικαιοσύνη και το τέλος της λιτότητας».

Και προστίθεται στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος: «Η μεγάλη άνοδος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την αριστερή στροφή του, και την αποκήρυξη του νεοφιλελευθερισμού, και η ιστορική κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος, αδελφού κόμματος της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ανοίγει τον δρόμο για μια προοδευτική διακυβέρνηση της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στην Ισπανία.

Αυτές είναι οι μόνες δυνάμεις που μπορούν να αντιπαλέψουν την φασιστική ακροδεξιά των νοσταλγών του καθεστώτος Φράνκο η οποία, δυστυχώς, κάνει ξανά την εμφάνισή της στο ισπανικό κοινοβούλιο μετά από δεκαετίες, και για την οποία έχει βαρύτατες ευθύνες η νέα ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, που με την ακροδεξιά ρητορική της, άνοιξε τον δρόμο στους φρανκιστές».

Το σχόλιο του Στ. Θεοδωράκη από το Ποτάμι: Οι εκλογές στην Ισπανία έδειξαν πως το προοδευτικό κέντρο είναι στο Κέντρο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων. Οι @CiudadanosCs είναι 3η δύναμη με αύξηση των ποσοστών τους όταν τόσο τα παλιά κόμματα όσο & οι λαϊκίστικες δυνάμεις δεν πείθουν. Στην πολιτική χρειάζονται #AlithiesMono. #Potami.

Το ΚΚΕ σχολίασε τις ισπανικές εξελίξεις λέγοντας ότι «όταν για τη νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας, το οποίο ευθύνεται μαζί με το δεξιό κόμμα για τα προβλήματα του ισπανικού λαού, πανηγυρίζουν ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για "νίκη της προόδου", αντιλαμβάνονται όλοι πόσο ΠΑΣΟΚ έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πόσο διασύρεται η έννοια της προόδου από τέτοιες δυνάμεις» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τις εκλογές στην Ισπανία.

«Οι εκλογές στην Ισπανία αποδεικνύουν, επιπλέον, ότι η δικομματική - διπολική εναλλαγή των αστικών κομμάτων, τα ψεύτικα διλήμματα που θέτουν στους λαούς της Ευρώπης και η διάψευση ελπίδων, οδηγούν στην ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γ. Παπανδρέου σε δήλωσή του αναφέρει: «Τα αντανακλαστικά των Ευρωπαίων πολιτών αποδεικνύονται ισχυρά και ικανά για ανατροπές, αλλά και αντίσταση, απέναντι στη συντήρηση και στην απειλή που τίθεται ανοιχτά από δυνάμεις εθνικιστικές, εχθρικές στη διαφορετικότητα, αδιαφανείς και αντιευρωπαϊκές»

Και προσθέτει: «Στα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την Ισλανδία, τη Σκανδιναβία και τις Βόρειες Χώρες, έρχεται να προστεθεί αυτό της Ισπανίας, με επικεφαλής τον σύντροφο και καλό φίλο Πέδρο Σάντσες και το μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς PSOE» και εύχεται συγχαρητήρια και καλή δύναμη στον ηγέτη των Σοσιαλιστών.

Μεγάλη νίκη των προοδευτικών πολιτών της Ισπανίας, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος το αποτέλεσμα υπογραμμίζοντας σε δήλωσή του, ότι η νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που οδήγησε σε ήττα το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Δεξιάς, δεν ήρθε ξαφνικά και τυχαία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του Πέδρο Σάντσεθ «να στρίψει το τιμόνι προς τα αριστερά».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαικής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης με ανακοίνωσή του επισήμανε ότι τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών δεν πρόκειται να βοηθήσουν την Ισπανία να βγει από την κρίση, ούτε θα βοηθήσουν τους ευρωπαϊκούς λαούς να αντιμετωπίσουν τον ολοκληρωτισμό και τον νεοφιλελευθερισμό των Βρυξελλών.

Η ανάδειξη ως πρώτου κόμμματος στις ισπανικές εκλογές των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ, η σημαντική υποχώρηση των Podemos και η συντριβή της συντηρητικής Δεξιάς, με ενίσχυση, όμως, των ακραία νεοφιλελεύθερων Ciudadanos και των ακροδεξιών του VOX, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης «αντιπροσωπεύουν ένα καταθλιπτικό και αδιέξοδο πολιτικό σκηνικό, το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να προσφέρει διέξοδο στα προβλήματα της Ισπανίας, αλλά προοιωνίζει επιδείνωση της οικονομίας και κυρίως της θέσης των εργαζομένων και των λαών αυτής της χώρας».

Ο γραμματέας του τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης, σχολίασε ως εξής τη δήλωση του κ.Τσίπρα για τις ισπανικές εκλογές: «Έτσι που πάει, θα δηλώσει την ικανοποίηση του για τη νίκη του Κινήματος Αλλαγής».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή