Τιμητική διάκριση για τον Βρετανό σκηνοθέτη Πίτερ Μπρουκ

Τετάρτη, 01 Μαΐου 2019 10:13
A- A A+

O Βρετανός Πίτερ Μπρουκ -που θεωρείται ο καλύτερος σκηνοθέτης θεάτρου του 20ού αιώνα- έλαβε στην Ισπανία το βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών» στην κατηγορία τέχνες.

Ο 94χρονος Πίτερ Μπρουκ, που παραμένει δραστήριος, «άνοιξε νέους ορίζοντες για τη σύγχρονη δραματουργία, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανταλλαγή γνώσεων ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς όπως αυτούς της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας», αναφέρει η κριτική επιτροπή.

Έχοντας αποσπάσει ήδη πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως το βραβείο Μολιέρος το 1991 για τη σκηνοθεσία της «Θύελλας» του Σαίξπηρ, ο Πίτερ Μπρουκ έγινε -με την πάροδο των ετών που μοίρασε, κυρίως, ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλία- ένας θρύλος του θεάτρου.

Ο Μπρουκ «θεωρείται ο καλύτερος σκηνοθέτης θεάτρου του 20ού αιώνα και ένας από τους μεγάλους μεταρρυθμιστές των σκηνικών τεχνών», πρόσθεσε η επιτροπή επικαλούμενη έργα όπως το «Μαρά/Σαντ» -Η καταδίωξη και η δολοφονία του Ζαν-Πολ Μαρά, όπως παρουσιάστηκε από τον θεατρικό όμιλο του Ασύλου του Σαραντόν, υπό τη διεύθυνση του μαρκήσιου ντε Σαντ, ή το «Μαχαμπαράτα» (1985) -ένα έπος εννέα ωρών της ινδουιστικής μυθολογίας, που διασκεύασε σε ταινία το 1989.

Τα βραβεία «Πριγκίπισσα των Αστουριών» δίδονται από το 1981 σε πρόσωπα ή Οργανισμούς που διακρίνονται σε τομείς όπως οι τέχνες, οι επιστήμες και ο αθλητισμός. Τον Οκτώβριο, ο βασιλιάς και η βασίλισσας της Ισπανίας θα τα απονείμουν σε οκτώ βραβευθέντες, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Οβιέδο, στην περιοχή Αστούριας της βόρειας Ισπανίας. Το βραβείο είναι ένα γλυπτό του Ζουάν Μιρό και συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 50.000 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή