«Ελλάς- Γαλλία, Συμμαχία»: Γιατί το Ποτάμι στηρίζει την ατζέντα Μακρόν

Σάββατο, 04 Μαΐου 2019 10:25
A- A A+

«Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να κάνει βήματα μπροστά, εάν δεν κινηθεί, θα σαπίσει», είπε από την Ξάνθη ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι 6. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τους για αντιευρωπαϊκό κλίμα και καλλιέργεια της λογικής πως για όλα φταίει η Ευρώπη, την ίδια ώρα που οι υπουργοί των κυβερνήσεων τους έλεγαν στους Έλληνες: «Εγώ δεν θα σου έκοβα τίποτα, η Ευρώπη μου λέει να τα κόψω».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από τους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη διάλογο επί των ευρωπαϊκών θεμάτων και ξεκαθάρισε πως πρόβλημα στην Ευρώπη δεν δημιουργούν μόνο οι ακροδεξιοί, με τους οποίους ο κ. Τσίπρας τώρα συγκρούεται μετά από τέσσερα χρόνια συγκυβέρνησης μαζί τους, αλλά «και τα δημαγωγικά και λαϊκίστικα στοιχεία που και ο ίδιος εξέφρασε». Παράλληλα, αναφερόμενος στη ΝΔ, είπε ότι για τον κ. Μητσοτάκη οι ευρωεκλογές αποτελούν «το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα που θα ξανακάνει υπουργούς τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη».

Σχετικά με την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πως η ατζέντα του εκλεκτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι προφανώς εναντίον των Ελλήνων και αναρωτήθηκε το λόγο που η ΝΔ επενδύει πάνω σε «έναν άνθρωπο που εκφράζει πολύ συντηρητικές απόψεις και έχει ελληνοφοβία».
Ερωτηθείς για το κατά πόσο μία μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, απάντησε: «Η δύναμή σου δεν εξαρτάται μόνο από τον πληθυσμό σου, αλλά από τις μεγάλες ή μικρές συμμαχίες σου. Ψηφίζοντας Ευρωβουλευτές συνδιαμορφώνεις την ηγεσία της Ευρώπης.»

Eπαναδιακήρυξε την συστράτευση του Ποταμιού με την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση του Προέδρου Μακρόν στην οποία πρόσφατα εντάχθηκαν και οι φιλελεύθεροι δημιουργώντας μια μαγιά στην Ευρώπη από μεγάλες και μικρότερες δυνάμεις με πίστη στις ίδιες οικονομικές αρχές. «Μας ενδιαφέρει η ενίσχυση του ρεύματος Μακρόν στην Ε.Ε.», είπε και αποκάλυψε πως είναι οπαδός του παλιού συνθήματος «Ελλάς, Γαλλία, Συμμαχία».

Για την ατζέντα Μακρόν και το μέλλον της Ε.Ε
Θέση του Ποταμιού είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει υπουργό Οικονομικών με αρμοδιότητα τις επενδύσεις και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη. Να έχει τα κονδύλια. Να βάλει του κανόνες.
Επιπλέον η σχολική εκπαίδευση και οι ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα των νέων θα πρέπει να ενισχύεται από την Ε.Ε. «Δεν μπορεί το παιδί της Ξάνθης να έχει λιγότερες ευκαιρίες από το παιδί που γεννιέται στην Γαλλία ή στην Ισπανία. Πρέπει να τους παρέχεται ίδια εκπαίδευση και ίδια μόρφωση για να μπορούν να κατακτήσουν τους ίδιους στόχους» είπε ο κ. Θοεδωράκης.
Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να προχωρήσει η εγγύηση των καταθέσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ποσά μέχρι 100.000 ευρώ, καθώς και ότι οι πολυεθνικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πρέπει να φορολογούνται εκεί που βγάζουν κέρδος.
Στον Αγροτικό τομέα, όπως σημείωσε, απαιτείται προστασία του περιβάλλοντος με μείωση των φυτοφαρμάκων κατά 50% τα επόμενα χρόνια, ενώ και οι ανταγωνιστές μας πρέπει να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Όσον αφορά στο μέλλον της Ευρώπης, το κλειδί βρίσκεται στην εμβάθυνση. «Πρέπει να εμβαθύνουμε την Ευρώπη. Να αλλάξουμε ακόμα και τις Συνθήκες, ώστε να οδηγηθούμε σε μια Ευρώπη που θα είναι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» τόνισε.

Για την Γερμανία
Όσον αφορά στη στάση της Γερμανίας, σχολίασε πως «κανείς δεν δίνει τζάμπα λεφτά. Η Γερμανία δίνει τα περισσότερα χρήματα στην Ε.Ε και έχει αυξημένο ρόλο στην Ευρώπη διότι θέλει να δημιουργήσει μία αγορά».

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή