ΙΣΑ: Διαχρονικές ευθύνες του υπ. Υγείας για τους θανάτους ασθενών από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 11:16
UPD:11:19
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «για την ακύρωση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σχετικά με πρόγραμμα που αφορά την εκπαιδευτική δράση για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» επιρρίπτει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι η επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η χώρα μας έχει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και πολυανθεκτικών μικροβίων που αποβαίνουν μοιραία για μεγάλο αριθμό ασθενών.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην ανακοίνωση «μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις προς την πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών» ο ΙΣΑ αποφάσισε να προσφύγει στον Εισαγγελέα. Ειδικότερα, στην αναφορά του επισημαίνει ότι η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα, με αποτέλεσμα μικρόβια που καθίστανται ανθεκτικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή έχουν αποικίσει τα ελληνικά νοσοκομεία και απειλούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται.

«Το υπουργείο Υγείας έχει διαχρονικές ευθύνες για τους άδικους θανάτους ασθενών από ενδονοσοκομειακά μικρόβια, καθώς είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε. στην οποία δεν τηρείται ο νόμος για την απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή» σημειώνει ο ΙΣΑ. Προσθέτει ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες «εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, έχουν καταγγελθεί προβλήματα, τόσο στο σύστημα καταγραφής των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, όσο και στη διασφάλιση των προϋποθέσεων, για την πρόληψη τους, μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή