Αποστάσεις Οτζαλάν από την ένοπλη δράση στη Συρία

Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 19:42
UPD:20:15
REUTERS
A- A A+

Μήνυμα προς τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να επιδιώξουν άλλες λύσεις στη συριακή κρίση, αντί για την ένοπλη αντιπαράθεση, έστειλε ο φυλακισμένος ηγέτης του Κόμματος των Κούρδων Εργατών (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν μετά την επίσκεψη των δικηγόρων του -για πρώτη φορά από το 2011- στο νησί Ιμραλί όπου κρατείται.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συνήγοροι του Οτζαλάν στην Κωνσταντινούπολη, μετέφεραν ένα μήνυμα εκ μέρους του, με το οποίο ο Οτζαλάν ζήτησε από τις SDF, η βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, να λάβουν υπόψη τους τις «ευαισθησίες» της Τουρκίας στη Συρία.

Παράλληλα, ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK έκανε έκκληση στους υποστηρικτές του οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας να μην θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Η συνάντηση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν με τους δικηγόρους του έγινε στις 2 Μαΐου στο Ιμραλί και κράτησε περίπου μία ώρα. «Μόνο σε δύο δικηγόρους επιτράπηκε να τον συναντήσουν, μολονότι τέσσερις είχαν υποβάλει αίτηση», είπε ο ένας από αυτούς, ο Ρεζάν Σαριτζά.

Σύμφωνα με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, περίπου 3.000 κρατούμενοι κάνουν απεργία πείνας ζητώντας να χαλαρώσουν οι συνθήκες κράτησης του Οτζαλάν. Οι περισσότεροι ξεκίνησαν τις τελευταίες εβδομάδες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη βουλευτίνα Λεϊλά Γκιουβέν, η οποία αρνείται να δεχτεί τροφή από τον περασμένο Νοέμβριο. Από την αρχή του κινήματος αυτού, οκτώ κρατούμενοι έβαλαν τέλος στη ζωή τους μέσα στη φυλακή.

«Σεβόμαστε την αντίσταση των φίλων μας στις φυλακές και έξω από αυτές αλλά θα θέλαμε να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, να μην φτάνουν σε σημείο που οδηγεί στον θάνατο», είπε η δικηγόρος Νεβρόζ Ουϊσάλ, μεταφέροντας το μήνυμα του Οτζαλάν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή