Επιχειρηματικός διάλογος Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για τα εμπορικά σήματα

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 00:05
UPD:00:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

Στις 15 Μαΐου στην Αθήνα έχει οριστεί η έναρξη του διαλόγου μεταξύ επιχειρηματικών κοινοτήτων από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για τις εμπορικές ονομασίες και για τα εμπορικά σήματα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Υλοποιείται η απόφαση του πρωθυπουργού, η οποία είχε ανακοινωθεί κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, Ιωάννης Μπράχος.

Στις συναντήσεις, στις 15 και 16 Μαΐου, από ελληνικής πλευράς, θα συμμετάσχουν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ο ΣΒΒΕ και ο ΣΕΒΕ, ώστε να ξεκινήσει ο επιχειρηματικός διάλογος με τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της γειτονικής χώρας. Τα αποτελέσματα του διαλόγου θα προσκομιστούν στην ομάδα των ειδικών - που επίσης προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών - η οποία θα συμπαρίσταται τεχνικά και νομικά στο έργο τους.

«Τα δύο μέρη θέλουν να εκφράσουν την πολιτική τους βούληση για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα σε σχέση με τις ονομασίες» είπε ο κ. Μπράχος. Διευκρίνισε ότι - με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών - η συζήτηση δε γίνεται ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων τους, που ορίζουν και τα θέματα του διαλόγου.

Όπως ο ίδιος είπε, «τα δύο κράτη προσπαθούν με καλές υπηρεσίες να ενισχύσουν με θετικό τρόπο αυτόν τον επιχειρηματικό διάλογο και να ενθαρρύνουν την ομάδα ειδικών για την εύρεση των όποιων απαιτούμενων λύσεων, εκεί που υπάρχουν προβλήματα».

Στην ομάδα ειδικών - η οποία θα ενημερώνεται για τα αποτελέσματα του επιχειρηματικού διαλόγου και θα παρέχει επιστημονική στήριξη - εκτός των εκπροσώπων των δύο χωρών, θα συμμετέχουν και θα καλούνται κατά περίπτωση αντιπρόσωποι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Σήματα και τις Επωνυμίες και από τον αντίστοιχο οργανισμό του ΟΗΕ. Επίσης, θα παρακολουθούν τη διαδικασία οι δύο γενικοί γραμματείς των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, ο Ιωάννης Μπράχος και ο ομόλογός του, Βίκτορ Ντιμόφσκι, αλλά μόνο στο κομμάτι που αφορά την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Θα συμμετέχουμε, παρακολουθώντας την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και όχι παρεμβαίνοντας στη διαδικασία» διευκρίνισε ο κ. Μπράχος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή