Υπεγράφη η σύμβαση υλοποίησης της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 14:34
UPD:14:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤ
A- A A+

Υπεγράφη η σύμβαση υλοποίησης του έργου «Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ)» από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ. Το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων θα διασυνδέσει ηλεκτρονικά 21.000 φορείς του Δημοσίου, θα παράσχει 150.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές σε δημόσιους λειτουργούς και θα εξοικονομεί 380 εκατ. ευρώ ετησίως για το Δημόσιο.

Το έργο, προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 μήνες και στη συνέχεια θα λειτουργήσει δοκιμαστικά επί δύο μήνες. Η λειτουργία του αποβλέπει στην:

  • Επιτάχυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες
  • Περικοπή εξόδων για χαρτί, μηχανολογικό εξοπλισμό, διακίνηση και αρχειοθέτηση φυσικού αρχείου
  • Εξασφάλιση της διαφάνειας και της ασφάλειας στις διαδικασίες και στα αρχειοθετημένα έγγραφα
  • Εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της εξοικονόμησης πόρων με την εξάλειψη αστοχιών, λαθών και μειονεκτημάτων του χειροκίνητου συστήματος
  • Ακριβή καταγραφή στατιστικών στοιχείων για τους χρόνους διεκπεραίωσης και τον αριθμό των εγγράφων που διακινούνται
  • Πλήρη οργάνωση και αρχειοθέτηση της αλληλογραφίας μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου.

«Μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα» χαρακτήρισε το έργο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς κατά τη διάκρεια υπογραφής της σύμβασης, παρουσία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη και των γενικών γραμματέων Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρη Θεοδωράκη.

Μιλώντας για το έργο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, είπε ότι είναι ένα μεγάλο βήμα που θα μεταμορφώσει τη λειτουργία του Δημοσίου και τον τρόπο συναλλαγής με αυτόν, αλλά και «ένα τεράστιο βήμα» για τη διαφάνεια, καθώς και κίνητρο για τους δημόσιους λειτουργούς να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤ

«Γυρίζουμε σελίδα» είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, μιλώντας για τη δημόσια διοίκηση και χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό και μεγάλη πρόκληση για τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στο Δημόσιο.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι για να είναι η χώρα ισότιμη με τις άλλες απαιτείται ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της και τόνισε ότι το έργο καταργεί το πελατειακό κράτος, «που ήταν ο μεγάλος αντίπαλος» και απαντά στο ποιος φταίει για καθυστερήσεις και γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα εξοικονομούνται πόροι.

Μιλώντας για τους δημόσιους λειτουργούς, η Ό. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «κάποιοι επέλεξαν να τους πάρουν το κεφάλι για να εξοικονομήσουν πόρους» και πρόσθεσε ότι αξίζουν σε όλους έργα υποδομής που είναι «στέρεα».  «Ο κ. Μητσοτάκης και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αντιλήφθηκαν τίποτα από όλα αυτά» συνέχισε η κ. Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο επιβάλλει την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, τον οποίο «κάποιοι ήθελαν να ξεπουλήσουν».

Για έργο που δεν έχει προηγούμενο μίλησε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, τονίζοντας ότι είναι το μοναδικό στα χρονικά που θα είναι έτοιμο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δέκα μηνών. Ο κ. Ράλλης σημείωσε ότι αλλάζει δομικά ο τρόπος λειτουργίας του Δημοσίου, το οποίο, λόγω της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας, θα προσελκύσει επενδύσεις, ενώ θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως είπε και συμπλήρωσε ότι παράλληλα, περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η χρήση χαρτιού.

Τη σημασία του ΣΗΔΕ, ως ενός ολοκληρωμένου πακέτου ψηφιακών υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα, επεσήμανε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, ο οποίος ανέφερε ότι πλέον υπάρχει εθνική ψηφιακή πολιτική και μπαίνει τέλος στα αποσπασματικά έργα. Όπως συμπλήρωσε, «στόχος είναι από το τέλος του 2019 το δημόσιο να μετασχηματιστεί ψηφιακά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, που εκπροσωπεί τις εταιρείες που συμπράττουν στο έργο, Μιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η ψηφιοποίηση είναι υψηλής προτεραιότητας στην ατζέντα της» και χαρακτήρισε το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ως έργο σταθμό, που ανοίγει το δρόμο για το μέλλον στη χώρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή