Ο Βίγκο Μόρτενσεν άσκησε δριμεία κριτική σε ακροδεξιό κόμμα της Ισπανίας

Κυριακή, 12 Μαΐου 2019 22:34
A- A A+

Δριμεία κριτική στο ακροδεξιό κόμμα Vox της Ισπανίας άσκησε ο Αμερικανός, δανικής καταγωγής, ηθοποιός Βίγκο Μόρτενσεν, επειδή χρησιμοποίησε μία φωτογραφία του χαρακτήρα που υποδύθηκε στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», αυτόν του Άραγκορν, για μία πολιτική ανάρτηση στο Twitter.

Την ημέρα των βουλευτικών εκλογών τον περασμένο μήνα, το Vox δημοσίευσε φωτογραφία του Άραγκορν με την ισπανική σημαία και το έμβλημα του κόμματος στην πλάτη του, να έρχεται αντιμέτωπος με έναν εχθρικό στρατό, ο οποίος αποτελείται, όπως φαίνεται από τις σημαίες, από κόμματα της αριστεράς, φεμινιστικές οργανώσεις, οργανώσεις της LGBT κοινότητας, φιλελεύθερα ΜΜΕ και αυτονομιστικές ομάδες. Στο tweet αναγράφεται: «Ας αρχίσει η μάχη! #Για την Ισπανία».

Ο 60χρονος ηθοποιός τόνισε ότι ο χαρακτήρας του στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» υποστηρίζει «την ενσωμάτωση διαφορετικών φυλών, παραδόσεων και γλωσσών στη Μέση Γη» και δεν σχετίζεται με την Ακροδεξιά.

Σε επιστολή του προς την ισπανική εφημερίδα El Pais, ο ηθοποιός υπογράμμισε: «Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα αδαής, για να πιστεύεις ότι με το να χρησιμοποιήσεις τον χαρακτήρα, θα προωθήσεις την εκστρατεία ενός ξενοφοβικού, ακροδεξιού κόμματος όπως το Vox.

Θα γέλαγα με την ανικανότητά τους, όμως το Vox κέρδισε 24 έδρες στο Κοινοβούλιο. Δεν είναι αστείο» επισημαίνει ο Μόρτενσεν στη επιστολή που έστειλε από το Λος Άντζελες. Ο ηθοποιός μιλάει άπταιστα ισπανικά και έχει σπίτι στη Μαδρίτη.

Το μήνυμα του Vox είναι παράλογο επειδή, στα βιβλία του Τζ. Ρ. Τόλκιν, ο Άραγκορν είναι «πολύγλωσσος πολιτικός που υποστηρίζει τη γνώση και την ένταξη των διαφορετικών φυλών, εθίμων και γλωσσών της Μέσης Γης» και δεν πρέπει να συνδέεται με την άκρα δεξιά, αναφέρει.

Στις εκλογές της 28ης Απριλίου, το Vox αναδείχθηκε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που εξασφάλισε σημαντική παρουσία στο ισπανικό Κοινοβούλιο από τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, το 1975.

Η Warner Bros Spaine, η οποία έχει τοπικά δικαιώματα διανομής της επικής ταινίας, δήλωσε ότι δεν είχε εξουσιοδοτήσει τη χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας της σε προεκλογικές εκστρατείες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή