Ε.Ε.: Καλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη σε κατάπαυση του πυρός

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 18:26
UPD:18:27
REUTERS/SOCIAL MEDIA
A- A A+

«Η στρατιωτική επίθεση της LNA κατά της Τρίπολης και η επακόλουθη κλιμάκωση εντός και γύρω από την πρωτεύουσα συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και απειλούν περαιτέρω τη σταθερότητα της Λιβύης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συμούλιο εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ για την παύση των εχθροπραξιών.

Η Ε.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη τρομοκρατική απειλή σε ολόκληρη τη χώρα και καλεί να διαχωρίσουν τη θέση τους τόσο δημοσίως όσο και επί τόπου από τα τρομοκρατικά και εγκληματικά στοιχεία που εμπλέκονται στις συγκρούσεις, καθώς και από εκείνους που είναι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που έχουν καταχωριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, τον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισθέντων στο εσωτερικό της χώρας και τον αντίκτυπο στις μεταναστευτικές ροές και υπενθυμίζει ότι οι τυφλές επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες κατοικημένες περιοχές ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Η ΕΕ επαναβεβαιώνει την πλήρη στήριξή της στο έργο του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα (ΕΑΓΓ) και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL). 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή