Τέλος και επίσημα στο «αληθινό» κιλό

Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 10:41
UPD:10:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΙΜP
A- A A+

Με μια «ασώματη» μέτρηση που βασίζεται στα φωτόνια και στη σταθερά του Πλανκ αντικατέστησαν οι επιστήμονες από τις 20 Μαΐου το «παλιό» κιλό, έναν κύλινδρο από πλατίνα και ιρίδιο που ζύγιζε ένα κιλό και ο οποίος φυλασσόταν στη Γαλλία, αποτελώντας από το 1889 το σημείο αναφοράς του κιλού.

Ο νέος καιρός είχε αποφασιστεί ομόφωνα τον Νοέμβριο του 2018 από τη διεθνή Γενική Διάσκεψη Μέτρων και Σταθμών στις Βερσαλλίες.

Πλέον, το κιλό μετατρέπεται σε μια αφηρημένη ιδέα που έχει την ίδια ισχύ οπουδήποτε στο σύμπαν και δεν θα μεταβάλλεται έστω και αδιόρατα με το πέρασμα του χρόνου, όπως συνέβαινε με τον κύλινδρο (Το «Μεγάλο Κ»), ο οποίος τα τελευταία 130 χρόνια είχε συνολικά χάσει περίπου 50 μικρογραμμάρια.

Το νέο κιλό βασίζεται στη θεμελιώδη σχέση μεταξύ μάζας - ενέργειας (το διάσημο Ε=mc^2 του Αϊνστάιν) και στην κβαντική σταθερά του Πλανκ που είναι αμετάβλητη στο σύμπαν.

Η μάζα του νέου κιλού αντιστοιχεί στην ενέργεια 1,4755214 Χ 10^40 φωτονίων με τη συχνότητα ενός ατομικού ρολογιού καισίου.

Από πρακτική άποψη πάντως, δεν θα αλλάξει κάτι, αφού για παράδειγμα όσο ζύγιζε ένας άνθρωπος με το παλιό κιλό, θα συνεχίσει να ζυγίζει και με το νέο κιλό.

Σε ισχύ, πέρα  από το κιλό, τέθηκαν και οι νέοι ορισμοί τριών ακόμη μονάδων: του κέλβιν, του αμπέρ και του γραμμομόριου.

Το αμπέρ ορίζεται πλέον με βάση το φορτίο του ηλεκτρονίου, το κέλβιν με βάση τη Σταθερά Μπόλτζμαν και το γραμμομόριο με βάση τη Σταθερά Αβογκάντρο.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή