Εγκατάσταση - φόρος τιμής στον Πιερ Σουλάζ

Σάββατο, 25 Μαΐου 2019 09:00
A- A A+

«Είναι ο σπουδαιότερος εν ζωή καλλιτέχνης» είχε πει για τον ζωγράφο και γλύπτη Πιερ Σουλάζ, πριν πέντε χρόνια, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Το Μουσείο Σουλάζ στην πόλη Ροντέζ φιλοξενεί την τελευταία εγκατάσταση του Μιγκέλ Σεβαλιέ (Miguel Chevallier) ως φόρο τιμής στον καλλιτέχνη, του οποίου τα 100 χρόνια από τη γέννηση θα εορταστούν στις 24 Δεκεμβρίου.

Η εγκατάσταση «Pixels Liquides» (Υγρά Πίξελ) είναι διαδραστική, και προβάλλεται σε τοίχο διαστάσεων 13,4x7,8 μέτρων. Ένα μεγάλο, κινούμενο έργο ζωγραφικής με αποχρώσεις μαύρου και μπλε να διατρέχουν τον τοίχο. Καθώς οι επισκέπτες μετατοπίζονται στον χώρο, οι κινήσεις τους γίνονται ένας ψηφιακός «χρωστήρας» μιας και οι προβολές στον τοίχο αλλάζουν με κάθε χειρονομία.

Στο Μουσείο εκτίθεται, παράλληλα, και μια δεύτερη ψηφιακή εγκατάσταση του Μιγκέλ Σεβαλιέ: το «L' Origine du Monde» (Η Απαρχή του Κόσμου) προβάλλεται σε πάτωμα διαστάσεων 12x7,5 μέτρων. Εμπνευσμένη από τη βιολογία και τους μικροοργανισμούς, η εγκατάσταση παρουσιάζει διάφορα μαύρα και λευκά εικονικά έργα ζωγραφικής, αποτελούμενα από κυτταρικά σύμπαντα που κινούνται καθώς οι επισκέπτες διασχίζουν τον χώρο.

Πηγή έμπνευσης για την έκθεση είναι το έργο του Σουλάζ «Outrenoirs», στο οποίο ο καλλιτέχνης αιχμαλωτίζει τις διακυμάνσεις του φωτός. Η έκθεση, στόχος της οποίας είναι να δημιουργήσει «ζώσες εμπειρίες», διαρκεί ως τις 26 Μαΐου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή