Επιχείρηση «πληρώνω» πριν από τις εκλογές

Νωρίτερα συντάξεις και επιδόματα, με το βλέμμα στην κάλπη
Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 12:28
UPD:12:53
REUTERS/LASZLO BALOGH
A- A A+

Εβδομάδα πληρωμών για εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών αποδείχθηκε η τρέχουσα, με αποκορύφωμα σήμερα Παρασκευή, δύο μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, όπου καταβάλλονται επιδόματα, αλλά και συντάξεις, νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, «για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, οι συντάξεις του μηνός Ιουνίου θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τους λοιπούς συναφείς φορείς και το Δημόσιο, νωρίτερα, ήτοι την Παρασκευή 24/05/2019 και στους συνταξιούχους που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ την Τρίτη 28/05/2019».

Που σημαίνει: πληρώνονται σήμερα οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ, του Δημοσίου, των λοιπών ταμείων μισθωτών κ.ά.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες παροχές που καταβάλλονται σήμερα, αυτές είναι το επίδομα παιδιού, τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, το επίδομα στέγασης, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και το επίδομα ομογενών.

Η εξέλιξη έχει προκαλέσει καυστικά σχόλια τόσο στα social media όσο και στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη: «Είπαν ότι θα δοθεί η σύνταξη του Ιουνίου με υπουργική απόφαση αύριο (σ.σ. σήμερα). Τους έχω ικανούς να δώσουν και του Ιουλίου και του Αυγούστου».

Στο μεταξύ, εκτός από τις καταβολές, υπάρχουν και οι υποσχέσεις από πλευράς πρωθυπουργού για νέα ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων.

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο STAR δήλωσε ότι υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση και η πιθανότητα να δοθεί τον επόμενο χρόνο αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, η οποία θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη.

Η αύξηση αυτή θα είναι πολύ πιο σημαντική για το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, επισήμανε, λέγοντας πως για κάποιον που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ η αύξηση των 50 ευρώ θα είναι της τάξης του 10%. Επίσης στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς  του ΕΚΑΣ για τους αδυνάτους.

Για τη συγκεκριμένη εξαγγελία του πρωθυπουργού, από το Κίνημα Αλλαγής σχολιάζουν: «Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε πανικό. Τάζει τελευταία στιγμή πριν από τις εκλογές πενηντάρικα για το 2020, που θα έχει φύγει».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή