Ακάρ: Να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Σάββατο, 25 Μαΐου 2019 16:55
UPD:18:16
EPA/OLIVIER HOSLET
A- A A+

Τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ζήτησε ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλούσι Ακάρ, εν μέσω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας.

«Προβοκάτσιες και ανεύθυνες δηλώσεις, οι οποίες δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα γίνονται αποδεκτές» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, με αφορμή την ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση, η οποία διεξάγεται στη Θάλασσα «Wolf».

Και συνέχισε: «Επιθυμία και προσδοκία είναι ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και τα δικαιώματα του “Ψευδοκράτους”, θα γίνονται σεβαστά».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι η «Τουρκία, σε κάθε περίπτωση, τάσσεται υπέρ της επίλυσης των όποιων προβλημάτων σε Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο και Κύπρο, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της Μεσογείου έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά τις απειλές της Άγκυρας για την πραγματοποίηση μονομερών γεωτρήσεων και ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη κίνηση έχει εγείρει την έντονη αντίδραση τόσο της Αθήνας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.

Ο Ακάρ, τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πρόσφατες επαφές Ελλάδας – Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες έλαβαν χώρα στην Αθήνα.

«Πιστεύω ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο προσεχές μέλλον και θεωρώ ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών» κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Anadolu

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή