Βενεζουέλα: Αδιέξοδο στις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στo Όσλο

Γκουαϊδό: Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019 06:23
UPD:07:26
EPA/Raul Martinez
A- A A+

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες που διεξήχθησαν με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας, μεταξύ των αντιπροσωπειών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσε χθες ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής Χουάν Γκουαϊδό.

«Η συνάντηση τερματίστηκε χωρίς συμφωνία», ανέφερε ο Γκουαϊδό σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. «Επιμείναμε στο ότι η μεσολάβηση θα είναι χρήσιμη για τη Βενεζουέλα όποτε υπάρξουν στοιχεία που θα καταστήσουν εφικτό το να προχωρήσουμε προς μια αληθινή λύση», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης εξήγησε ότι η αντιπολίτευση επανέλαβε την απαίτησή της ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί, να αναλάβει μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχθούν νέες, «ελεύθερες» προεδρικές εκλογές

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε ότι τα μέρη συζήτησαν «πολιτικά, οικονομικά και εκλογικά ζητήματα» στο Όσλο. Σύμφωνα με τη νορβηγική διπλωματία οι δύο πλευρές «επέδειξαν την προθυμία τους να (...) αναζητήσουν λύση εντός των ορίων του Συντάγματος μέσω διαπραγματεύσεων».

«Για να υπάρξει πρόοδος που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα, απαιτείται τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη προσοχή στα σχόλια και τις ανακοινώσεις τους όσον αφορά τη διαδικασία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από τη δική του πλευρά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι «το μόνο πράγμα που έχει να διαπραγματευθεί [η αντιπολίτευση] με τον [πρόεδρο] Νικολάς Μαδούρο είναι οι όροι της αποχώρησής του» από την εξουσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που παραμένει βυθισμένη σε μια ολοένα βαθύτερη οικονομική και πολιτική κρίση.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι διαδηλώσεις στη χώρα του θα συνεχιστούν, μετά την αποτυχία των συνομιλιών.

«Θέλουμε να καταλήξουμε σε μια λύση της σύγκρουσης» είπε ο Γκουαϊδό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox Business Network. «Δεν υπήρξε συμφωνία, επομένως η μόνη δυνατότητα που έχουμε σήμερα είναι να παραμείνουμε στους δρόμους», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, DPA

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή