Φόροι και ετικέτες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων προϊόντων

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 19:59
A- A A+

Οι φόροι στα ζαχαρώδη προϊόντα και οι ετικέτες στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Waterloo

Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 3.500 άτομα ηλικίας 13 ετών και άνω σχετικά με την αγοραστική τους συμπεριφορά, διαπίστωσε επίσης ότι οι φόροι θα μπορούσαν να έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο αν ο 100% χυμός φρούτων συμπεριληφθεί στις προσπάθειες μείωσης.

Όπως ανέφερε η Rachel Acton, διδακτορική φοιτήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας «Οι κυβερνήσεις δεν χρειάζεται να περιμένουν να εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές. Χρησιμοποιούνται ήδη σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι επιτυχείς για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι ο χυμός φρούτων μπορεί να έχει εξίσου μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή και περισσότερο.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες αγόρασαν τρόφιμα και σνακ που περιελάμβαναν διαφορετικά επίπεδα φόρων για τη ζάχαρη, καθώς και διάφορους τύπους ετικετών "μπροστά από το πακέτο", συμπεριλαμβανομένων των ετικετών που έχουν προταθεί από την Health Canada, οι οποίες προειδοποιούν τους καταναλωτές σχετικά με τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης, αλατιού και κορεσμένων λιπαρών σε προσυσκευασμένα τρόφιμα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι τιμές αυξάνονταν λόγω φόρων ή ήταν εμφανείς (δηλαδή στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας) οι ετικέτες διατροφής όπου αναφερόταν η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι άνθρωποι αγόραζαν ποτά και σνακ με λιγότερη ζάχαρη, νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες.

Ο συν-συγγραφέας David Hammond, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Συστημάτων Υγείας, τόνισε ότι οι φόροι στα ζαχαρούχα ποτά και οι καλύτερες διατροφικές ετικέτες είναι τα είδη των μέτρων που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστροφή των αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας και χρόνιων ασθενειών από τις ανθυγιεινές διατροφές.  Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά, όπως λέει, δεδομένης της ισχυρής αντίδρασης της βιομηχανίας, η οποία απειλεί να αφαιρέσει τις ετικέτες διατροφής.

Πηγές:

University of Waterloo
https://www.news-medical.net/news/20190529/Taxes-on-sugary-products-and-front-of-package-labels-can-help-reduce-sugar-consumption.aspx

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή