Τα παιδιά με έκζεμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικών αλλεργιών

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 09:49
UPD:09:49
shutterstock

Όταν κάποιος έχει αλλεργία, το ανοσοποιητικό του σύστημα αντιδρά σε ακίνδυνες ουσίες όπως τα αυγά ή τα φιστίκια καθώς τα εκλαμβάνει ως εισβολέα και προκαλεί υπερβολική αντίδραση. 

A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Allergy and Clinical Immunology», ερευνητές από το King's College London διαπίστωσαν ότι τα μικρά παιδιά που έχουν σοβαρό έκζεμα και  έχουν μολυνθεί από βακτήριο Staphylococcus aureus (SA), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργίας στα τρόφιμα.

Το Staphylococcus aureus (SA) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στη μύτη και στο δέρμα υγιών ατόμων. Ωστόσο, το βακτήριο Staphylococcus aureus είναι πιο συχνή λοίμωξη σε πάσχοντες από έκζεμα, ιδιαίτερα σε σοβαρό έκζεμα.

Όταν κάποιος έχει αλλεργία, το ανοσοποιητικό του σύστημα αντιδρά σε ακίνδυνες ουσίες όπως τα αυγά ή τα φιστίκια καθώς τα εκλαμβάνει ως εισβολέα και προκαλεί υπερβολική αντίδραση. Το σώμα τους παράγει ένα μόριο ή αλλιώς αντίσωμα γνωστό ως ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). Όταν η IgE συναντά τον εισβολέα στο δέρμα ή μέσα στο σώμα απελευθερώνει χημικά, όπως η ισταμίνη που προκαλεί την αλλεργική αντίδραση.

Η ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι τα μικρά παιδιά με σοβαρό έκζεμα που είναι μολυσμένα το βακτήριο Staphylococcus aureus παράγουν περισσότερη ανοσφαιρίνη έναντι φιστικιού, των αυγών και του γάλακτος και αυτό δείχνει ότι έχουν τροφική αλλεργία σε καθένα από αυτά.

Τα παιδιά αυτά είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλεργία στα αυγά στην ηλικία 5 ή 6 ετών σε σύγκριση με παιδιά που δεν είχαν στον οργανισμό τους λοίμωξη από αυτό το βακτήριο.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Ολυμπία Τσιλοχρίστου από το King's College του Λονδίνου επεσήμανε ότι είναι σημαντικό καθώς τα περισσότερα παιδιά με αλλεργία στα αυγά συνήθως το ξεπερνούν αυτό σε νεαρότερη ηλικία.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα τους ακριβείς μηχανισμούς που οδηγούν στην τροφική αλλεργία, επισημαίνει η Δρ. Τσιλοχρίστου «ωστόσο τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα βακτηρίδια Staphylococcus aureus μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει σε αυτό το αποτέλεσμα».

Σε αυτήν τη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με Staphylococcus aureus στο δέρμα ή στη μύτη τους ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργία στα φιστίκια, ακόμα και παρά το γεγονός ότι φιστίκια καταναλώνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Πηγές:
King's College London
https://www.news-medical.net/news/20190531/Young-eczema-sufferers-infected-with-common-skin-bacterium-are-at-higher-risk-of-food-allergy.aspx

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή