Αυστραλία: Αστυνομική έρευνα στα γραφεία του ABC και στο σπίτι δημοσιογράφου

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 14:02
UPD:14:05
EPA/DAVID GRAY
A- A A+

Έρευνα στα γραφεία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της χώρας ABC πραγματοποίησε σήμερα η Αυστραλία, μετά τις καταγγελίες ότι δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας ερεύνησε τα γραφεία του ABC στο Σίδνεϊ έχοντας δύο εντάλματα έρευνας, στα οποία αναφέρονταν τα ονόματα δύο δημοσιογράφων και του διευθυντή ειδήσεων. Το ABC διαμαρτυρήθηκε για την έρευνα.

Χθες Τρίτη η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι μίας δημοσιογράφου του δημοσιογραφικού ομίλου News Corp.

Το βασικό συνδικάτο των δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι οι δύο έρευνες αποτελούν «ένα ανησυχητικό μοτίβο επίθεσης εναντίον της ελευθερίας του Τύπου στην Αυστραλία».

Το ABC από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η έρευνα της αστυνομίας έγινε σε σχέση με τη δημοσιογραφική σειρά που μετέδωσε τον Ιούλιο του 2017 με τίτλο «The Afghan Files», στην οποία «αποκάλυπτε τις καταγγελίες για παράνομους φόνους και την ανάρμοστη συμπεριφορά μελών των ειδικών δυνάμεων της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν».

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι η σειρά βασίστηκε «σε εκατοντάδες σελίδες απόρρητων εγγράφων που διέρρευσαν στο ABC».

Η έρευνα στο σπίτι της δημοσιογράφου Ανίτα Σμέθερστ του News Corp πραγματοποιήθηκε σε σχέση με άρθρο που δημοσίευσε το 2018 και αφορούσε τα σχέδια της αυστραλιανής κυβέρνησης να παρακολουθεί τα μέιλ, τα μηνύματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών.

Η αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι οι δύο έρευνες δεν σχετίζονται η μία με την άλλη, αλλά «και οι δύο αφορούν διαφορετικές καταγγελίες για τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων, που αντίκειται στη νομοθεσία 1914, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο ενδεχομένως να υπονομεύει την εθνική ασφάλεια της Αυστραλίας».

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ABC Ντέιβιντ Άντερσον επεσήμανε ότι η έρευνα της αστυνομίας «εγείρει νόμιμες ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου». «Το ABC στηρίζει τους δημοσιογράφους του, θα προστατεύσει τις πηγές του και θα συνεχίσει να ασκεί τη δημοσιογραφία χωρίς φόβο», τόνισε.

Ο όμιλος News Corp, που ελέγχεται από τον Ρούπερτ Μέρντοκ και εκδίδει μερικές από τις εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Αυστραλία, χαρακτήρισε την έρευνα «εξωφρενική» καθώς και «μια επικίνδυνη ενέργεια εκφοβισμού».

Οι έρευνες της αστυνομίας εναντίον δημοσιογράφων δεν είναι κάτι καινούργιο, όμως τα γεγονότα των δύο τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει ανησυχία ότι η εθνική ασφάλεια χρησιμοποιείται ως πρόφαση για να δικαιολογηθεί η επιβολή περιορισμών στη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών που ενδέχεται να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Η Ένωση Τύπου, Ψυχαγωγίας και Τεχνών, που εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους, ανακοίνωσε: «Οι έρευνες της αστυνομίας σε δημοσιογράφους έχουν αρχίσει να θεωρούνται κάτι φυσιολογικό και πρέπει να σταματήσουν». «Πρόκειται για μια επίθεση στο δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση», υπογράμμισε.

Οι δύο έρευνες πραγματοποιήθηκαν μερικές εβδομάδες μετά την απρόσμενη επανεκλογή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Σχολιάζοντας την έρευνα στο σπίτι της Σμέθερστ, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον επεσήμανε ότι αν και στηρίζει την ελευθερία του Τύπου, «δεν είναι κακό να τηρούνται οι νόμοι».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή