Άγκυρα: Απειλεί με αντίποινα τη Λευκωσία για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για το πλήρωμα του Φατίχ

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 17:17
UPD:17:19
REUTERS/KAAN SOYTURK
A- A A+

Ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες «χτυπάει» το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Άμεση και σφοδρή ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στην απόφαση της Λευκωσίας να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του γεωτρύπανου «Φατίχ», που βρίσκεται παρανόμως στην κυπριακή ΑΟΖ, και για στελέχη όσων εταιρειών συνεργάζονται με την τουρκική πετρελαιοβιομηχανία ΤP. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι θα προβεί σε αντίποινα και θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. 

«Παρακολουθούμε με προσοχή τα νέα για την έκδοση ενταλμμάτων σύλληψης από τους Ελληνοκυπρίους για τo πλήρωμα του Φατίχ και στελέχη ξένων εταιρειών που συνεργάζονται με την TP. Aν αυτή η απόφαση, που σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, είναι πραγματική, δεν θα έχει καμία ισχύ για εμάς» αναφέρει το τουρικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του και προειδοποιεί: «Εάν τολμήσουν να κάνουν την απόφαση πράξη, θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση, ας μην αμφιβάλλει κανείς για αυτό». 

Παράλληλα το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι θα εκκινήσει νομική διαδικασία για να αποδείξει ότι η απόφαση της Λευκωσίας δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί τα δικαιώματα γεωτρήσεων όπως έχει προγραμματίσει τόσο για να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην περιοχή όσο και για να υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων ως ισότιμων εταίρων στο νησί» διαμηνύει

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης για 25 άτομα, σύμφωνα με τοπικά μέσα. 

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή