«Φύσις - Μετάβαση» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα

Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 08:00
A- A A+

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό παρουσιάζει, από τις 13 έως τις 19 Ιουνίου, την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της σύγχρονης Ελληνίδας εικαστικού Μαρίας Καραγιάννη, με τίτλο «Φύσις -  Μετάβαση» [Ι. Κοκκώνη 15, Ψυχικό].

«Φύσις», δύναμη ανεξάντλητη και αδιάσπαστη, που τρέφει υπαρξιακά τον άνθρωπο. Η σύνδεση της καλλιτέχνιδας μαζί της και οι εικόνες της, αποτελούσαν πάντοτε ένα ισχυρό κίνητρο, ώστε να μεταβεί στους δικούς της ζωγραφικούς τόπους. Με τον αόρατο και μαγικό της τρόπο, λοιπόν, διαμόρφωσε και διαμορφώνει την προσωπική της υπόσταση.

Κάθε φορά, η «Φύσις» ανασύρει, από τις μυστικές αρτηρίες της μνήμης της, εικόνες που ουδέποτε φωτογραφήθηκαν, αλλά έζησε και βίωσε η ίδια μέσα από λεπτές ισορροπίες. Η έννοιά της γεφυρώνει τη μεταξύ τους σχέση, με τον πλέον απόλυτο και διαδραστικό τρόπο, που είναι η αποτύπωση - μετάβασή της πάνω στους ζωγραφικούς καμβάδες.

Οι εικόνες μνήμης, αγωνιώντας, την καλούν να αφηγηθεί τις  μικρές της ιστορίες, δίχως ρεαλιστική απεικόνιση, με χρώματα και υλικά.

Τις περισσότερες φορές, το χρώμα, καθώς αναδύεται, την οδηγεί στη δημιουργία της φόρμας και το απτό υλικό στο ζωντάνεμα του παρελθόντος.  Είναι εκεί που επιστρέφει συχνά, για να ξαναγεννηθεί!

Στην παρούσα σειρά έργων της πρώτης ατομικής της έκθεσης, με τον τίτλο «Φύσις - Μετάβαση», δεν επιδιώκει να αποδώσει απλά τη φύση, που βρίσκεται στην εικόνα μιας αδιάκοπης πορείας μέσα στον χρόνο, αλλά την ίδια πορεία. Αυτή, που ανακαλύπτει συνεχώς κινούμενη, για να τη συνδέσει τελικά με τη δική της «Φύση».

Επιμέλεια έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης - Μουσειολόγος, Επιστημονική Σύμβουλος - Επιμελήτρια Δημοτικής Πινακοθήκης Λέφα. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10 π.μ.- 6 μ.μ. / Τετάρτη 1 μ.μ.-8 μ.μ..

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή