K. Μητσοτάκης: Θα έρθω όντως ως οδοστρωτήρας για να ενισχυθεί η ανάπτυξη

«Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο 'Ρασπουτίν'» δήλωσε για την υπόθεση Novartis και τις δηλώσεις Αγγελή
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 09:57
UPD:15:53
Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ
A- A A+

«Θα έρθω ως οδοστρωτήρας για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να έλθουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ που τον χαρακτήρισε «οδοστρωτήρα» των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος του είναι να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις, ενώ χαρακτήρισε «fake news» τον ισχυρισμό ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων. Όπως είπε, εφόσον γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ. θα διευκολύνει τους επιχειρηματίες μειώνοντας τους φόρους και τη γραφειοκρατία, αλλά θα έχει και την απαίτηση να προσέχουν τους εργαζόμενους, να δίνουν καλύτερους μισθούς και να φέρουν τις καταθέσεις τους πίσω στην Ελλάδα. «Θα απαιτήσω από τους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες» ανέφερε.

«Δεν θα γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο»

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο τόνισε ότι «δεν θα γίνει καμία απόλυση», αλλά υπογράμμισε την ανάγκη αξιολόγησης ώστε να επιβραβεύονται οι καλύτεροι. «Το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη, με άξιους υπαλλήλους που θα υπηρετούν το λειτουργημά τους με αυταπάρνηση αλλά θα αξιολογούνται και θα επιβραβεύονται οι καλύτεροι» σημείωσε.

Όπως επισήμανε, «οι δημόσιοι υπάλληλοι στην πλειονότητά τους θέλουν την αξιολόγηση γιατί είναι άξιοι συμπολίτες μας που αγωνίζονται να εξυπηρετήσουν τον πολίτη».

Εκτίμησε παράλληλα πως μπορούμε να ξεφύγουμε από τον κανόνα «ένα προς πέντε» για τις προσλήψεις, εφόσον αναπτυχθεί η οικονομία με τους ρυθμούς που προσδοκά η Ν.Δ. «Θα κάνουμε προσλήψεις στην Παιδεία, στην Υγεία και στην Αστυνομία, αλλά θα προσλαμβάνουμε ειδικό προσωπικό εκεί που πρέπει, όχι πελάτες μας» είπε, τονίζοντας ότι οι προσλήψεις είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. «Εκεί που χρειαζόμαστε προσωπικό θα προσλαμβάνουμε» υπογράμμισε για να προσθέσει ότι «το ζήτημα είναι να αλλάξει η λειτουργία του κράτους συνολικά και να μπει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην καρδιά του κράτους».

«Το να ψελίζει ο κ. Τσίπρας μία συγγνώμη δεν αλλάζει τίποτε»

O πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. θα συμπεριλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ. «Οι δεσμεύσεις μας είναι αδιαπραγμάτευτες» είπε, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. έχει μεγάλη αξιοπιστία στις Βρυξέλλες. Σημείωσε ακόμη πως το κόμμα του είναι φειδωλό στις δεσμεύσεις του, και πως αντίθετα ο κ. Τσίπρας «δεν μπορεί να υπόσχεται ότι θα φέρει ανάπτυξη όταν μετά από 4,5 χρόνια είναι πενιχρή». Εκτίμησε ακόμη πως δεν εμπόδιζαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις τον κ. Τσίπρα να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για το Ελληνικό, να ανακουφίσει τη μεσαία τάξη από τα υπερπλεονάσματα. 

Ανέφερε στη συνέχεια πως οι πολίτες «τιμώρησαν» την κυβέρνηση για τη αλαζονική συμπεριφορά της, αν και - όπως είπε - οι ίδιοι «δεν έμαθαν τίποτε, η εντύπωση που έχουν είναι ότι για το εκλογικό αποτέλεσμα φταίνε οι πολίτες». Δήλωσε παράλληλα ότι καταλαβαίνει «την ψυχολογική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Τσίπρας» μετά τις εκλογές, για να προσθέσει όμως ότι «δεν μπορεί να αποκαλεί μπακαλίστικη τη στάση του κεντρικού τραπεζίτη».

Υποστήριξε ακόμη πως «το να ψελίζει ο κ. Τσίπρας μία συγγνώμη» για τις μετατάξεις «δεν αλλάζει τίποτε» και συμπλήρωσε πως «η Βουλή έμεινε ανοιχτή για να γίνουν τα ρουσφέτια και να ορίσει την επόμενη ηγεσία της Δικαιοσύνης»

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος - όπως είπε είναι ο εγγυητής της συνταγματικής τάξης. «Έχω εμπιστοσύνη στο τι θα κάνει μεταξυ της 1ης και της 7ης Ιουλίου» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ισχυρή εντολή ώστε να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές και εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πολίτες που ψήφισαν κόμματα δεξιά της Ν.Δ. θα ξανασκεφτούν τις επιλογές τους «και θα έλθουν προς της Ν.Δ.».

Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή και στο κόμμα του κ. Βελόπουλου είπε πως «θα είναι πολύ σημαντικό για τη δημοκρατία και τη χώρα να μείνουν εκτός Βουλής». «Σκοπός μου να συρρικνωθούν τα δύο κόμματα που βρίσκονται στην άκρα Δεξιά. Ευτύχημα θα είναι να μην είναι στη Βουλή» δήλωσε.

Διευκρίνισε παράλληλα πως ο ίδιος εκτός από τον Δυτικό Τομέα της Αθήνας και της Αχαΐας θα ηγηθεί και του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στη Β' Πειραιά.

«Έχω αποφασίσει ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών»

Ερωτηθείς για την σύνθεση της κυβέρνησής του σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ. είπε πως έχει ξεκάθαρο στο μυαλό του το νέο κυβερνητικό σχήμα και ότι έχει αποφασίσει ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το όνομά του.

Είπε επίσης πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θα έχει αναπληρωτές, με εξαίρεση ένα υπουργείο, πως θα καταργηθεί η θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας και θα υπάρχει μια ανεξάρτητη Αρχή.

«Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο 'Ρασπουτίν'»

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο «για πολιτική σκευωρία» και χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις καταγγελίες του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, προαναγγέλλοντας ότι η υπόθεση θα ερευνηθεί από την επόμενη Βουλή.

«Τα γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ο αντιεισαγγελέας εμπλέκει δύο υπουργούς σε μια πολιτική σκευωρία. Δέκα άνθρωποι στοχοποιήθηκαν, οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές. Είμαι αποφασισμένος να αποκαταστήσω τη θεσμική τάξη στη δικαιοσύνη. Να μην ανεχτώ παρεμβάσεις. Οι εκλογές αυτές έχουν να κάνουν και με την ποιότητα της δημοκρατίας, το θέμα θα έρθει στη Βουλή» είπε.

«Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο "Ρασπουτίν". Τον ξέρει και ο Τσίπρας, υπουργός του είναι» συνέχισε, ενώ κληθείς να τον κατονομάσει απάντησε: «Δύο υπουργοί υπάρχουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι κ. Καλογήρου και Παπαγγελόπουλος, βγάλτε τα συμπεράσματά σας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή