Ανένδοτη η Άγκυρα για τους ρωσικούς S-400

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019 13:54
UPD:13:56
REUTERS/ALEXEY PAVLISHAK
A- A A+

Τη διαβεβαίωση ότι η αγορά των ρωσικών S-400 θεωρείται μία «τετελεσμένη συμφωνία» έδωσε ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος τροφοδότησε περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

«Η Τουρκία θα αγοράσει τους S-400 και θα τους αναπτύξει. Πρόκειται για μία τετελεσμένη συμφωνία και η συζήτηση έχει τελειώσει» τόνισε, μεταξύ άλλων, από το βήμα εκδήλωσης, στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόσθεσε δε, ότι οι αμερικανικές προσπάθειες να «μπλοκαριστεί» η συμφωνία για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων, θεωρείται ως «μη φιλική συμπεριφορά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και του Τουρκίας βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, μετά την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400.

Η Ουάσιγκτον έχει αντιδράσει έντονα σ’ αυτή την κίνηση, προειδοποιώντας ότι θέτει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης των προηγμένων μαχητικών F-35. Έχει αφήσει μάλιστα, «ανοιχτό» το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε, και η αμερικανική στάση στο ζήτημα των τουρκικών γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με το State Department να τάσσεται αναφανδόν στο πλευρό της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τη Μόσχα και την Άγκυρα, οι πρώτες παραδόσεις των ρωσικών S-400 θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων, και σε κάθε περίπτωση εντός του καλοκαιριού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Anadolu

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή