Πρόσω ολοταχώς για τη χερσόνησο της Καρπασίας το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 13:29
UPD:15:18
REUTERS/MURAD SEZER
A- A A+

Στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας, στη βορειοδυτική Κύπρο, θα επιχειρήσει το «Γιαβούζ», το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας,  ανακοίνωσε σήμερα ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την τελετή απόπλου του «Γιαβούζ», ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το πλοίο σχεδιάζει να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου. 

Το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει γεώτρηση για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ενώ με νόημα προειδοποίησε «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, υποστηρίζοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις 4.30 μ.μ. (ώρας Ελλάδας), στις Βρυξέλλες, την ταχεία εξέταση και υιοθετηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει στην ίδια συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέχεια των αποφασεων από το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν να υπάρξει εκ νεου σαφής καταδίκη της τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Αιγαίο, και αναδειξη των επιτωσεων τους στις ευρωτουρκικές σχεσεις.

Ο Πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα τονίσει ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από philenews, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή