Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε επέμβαση σε έμβρυο με συγγενή διαφραγματοκήλη

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 08:27
UPD:08:28
shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μία πρωτοποριακή επέμβαση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας από την ομάδα ενδομητρίων επεμβάσεων της Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ». Πρόκειται για μία επέμβαση συγγενούς διαφραγματοκήλης σοβαρού βαθμού, η οποία έγινε μάλιστα σε ένα έμβρυο.

Η ενδομήτρια επέμβαση έγινε υπό την επίβλεψη της διευθύντριας της Κλινικής καθηγήτριας κυρίας Σοφίας Καλανταρίδου και την πραγματοποίησε με επιτυχία, υπό ενδοσκοπική και υπερηχογραφική καθοδήγηση, ο υπεύθυνος της Μονάδας Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Θεραπείας Εμβρύου «Κύπρος Νικολαϊδης» στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», κ. Γεώργιος Παπαϊωάννου, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της Μονάδας Θεραπείας Εμβρύου στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Μιλάνου, αναπληρωτή καθηγητή Εμβρυομητρικής Ιατρικής κ. Nicola Persico και την επιμελήτρια της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μιλάνου κυρία Isabella Fabietti.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, η ενδομήτρια επέμβαση σχεδιάστηκε με την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης καθηγητή Εμβρυικής Ιατρικής στο King’s College Hospital του Λονδίνου, κ. Κύπρου Νικολαϊδη, ο οποίος εκτίμησε προσωπικά την ασθενή κατά την επίσκεψή του στο Αττικό Νοσοκομείο στις 31-5-2019.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η μετεγχειρητική πορεία της μητέρας και του εμβρύου είναι πολύ καλή και το έμβρυο δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά στη θεραπεία. Η κατάστασή του απαιτεί στενή παρακολούθηση και θα παραμείνει κρίσιμη μέχρι τον τοκετό και την επιτυχή χειρουργική επιδιόρθωση της βλάβης.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή