Ευ. Αποστολάκης: Συμμόρφωση σε διεθνές δίκαιο-καλή γειτονία για συνοχή στο ΝΑΤΟ

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 13:33
UPD:13:35
δελτίο τύπου
A- A A+

Στις διήμερες εργασίες της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Οι θεματικές ενότητες της συνόδου περιέλαβαν την ενίσχυση της διάταξης άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ, τη διεθνή συνθήκη INF (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty), τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στον αμυντικό τομέα και τις εξελίξεις στην επιχείρηση Resolute Support Mission (RSM) στο Αφγανιστάν.

Κατά τις παρεμβάσεις του, ο κ. Αποστολάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη συμμαχία τόσο στο επίπεδο των αμυντικών δαπανών, όσο και στο επιχειρησιακό επίπεδο ενίσχυσης της αποτροπής, με τη διάθεση μέσων και προσωπικού και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχηματισμού NATO Readiness Initiative (NRI).

Παράλληλα, σημείωσε πως βασική προϋπόθεση εκπλήρωσης των στόχων της συμμαχίας αποτελεί η διατήρηση της συνοχής της, η οποία πρέπει να βασίζεται στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και στις αρχές της καλής γειτονίας.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Κατά τον Έλληνα ΥΠΕΘΑ, είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας η Ρωσία να παραμείνει συνδεδεμένη με αυτήν, συμμορφούμενη με τις προβλέψεις της συνθήκης ΙΝF. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αποστολάκης κρίνει σκόπιμη την αναζωογόνηση του διαλόγου σχετικά με το μέλλον ενός αποτελεσματικού, λειτουργικού και βιώσιμου συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διάδοσης πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, μέσω και του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Τα εν λόγω φόρα, όπως είπε, παρέχουν την ευκαιρία περαιτέρω προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας, μέσω ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου στην Ευρώπη.

Ο ΥΠΕΘΑ μίλησε και για τη ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών αιχμής στον στρατιωτικό τομέα, που καθιστά επιτακτική την αυστηρή συμμόρφωση του πλαισίου εφαρμογής ισχύος με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ευάγγελος Αποστολάκης συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλντενμπεργκ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή