Ευ. Αποστολάκης: Ελλάδα και Ισραήλ μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 19:23
UPD:19:30
A- A A+

Μήνυμα πως Ελλάδα και Ισραήλ μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους, που σκοπό έχουν να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, έστειλε από την πόλη Χερζλίγια του Ισραήλ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Μιλώντας, στο 19ο ετήσιο συνέδριο «Herzliya Conference» ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι το συνέδριο δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να μοιραστούμε σκέψεις και πολύτιμες εικόνες από τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις εθνικές, περιφερειακές ή ακόμα και παγκόσμιες προκλήσεις.

Όπως είπε Ελλάδα και Ισραήλ απολαμβάνουν μια εξαιρετική αλληλεπίδραση που «αποτελεί για εμάς μια αμυντική προτεραιότητα. Με το να επενδύουμε σε μια μακρόχρονη φιλία, γινόμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης δυναμικής και νέων πτυχών στις εξαιρετικές αμυντικές μας σχέσεις». 

«Η Ελλάδα θεωρεί το Ισραήλ ένα βασικό παράγοντα και βασικό εταίρο στην περιοχή. Συνεχώς τονίζω τον κρίσιμο ρόλο του Ισραήλ, σε όλες μου τις επαφές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους, που σκοπό έχουν να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Στη γειτονιά μας», πρόσθεσε.

Παράλληλα τόνισε πως η Ανατολική Μεσόγειος είναι «μια περιοχή μείζονος στρατηγικής σημασίας, στην οποία παρατηρείται ευρύ φάσμα προκλήσεων και κινδύνων. Ενδεικτικά αναφέρω: τρομοκρατία, βίαιος εξτρεμισμός, ενεργειακή ανασφάλεια, λαθρεμπόριο, παράτυπη μετανάστευση και παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων».

Ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε και στην παράνομη μετανάστευση και τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο Πέλαγος, κυρίως μέσω της Τουρκίας, που -σύμφωνα με τον ίδιο- είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Επιπλέον, η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο αλλά και γεμάτο προκλήσεις πεδίο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, αποτελούν ιστορικά οχυρά της Δημοκρατίας και είναι διαχρονικά πυλώνες σταθερότητας. Παίζουμε σημαντικό ρόλο στη γεωπολιτική διαμόρφωση της περιοχής και συνεχώς προσπαθούμε να προωθήσουμε τη συνεργασία, με στόχο να ενισχύσουμε την ειρήνη και την πρόοδο στην περιοχή», επεσήμανε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΑ «παίζουμε βασικό ρόλο στην προώθηση συνεργειών και δρούμε ως δίαυλος ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος φυσικά, το Μαρόκο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συμμετέχουμε σε πολυμερή αμυντικά σχήματα όπως: Ελλάδα – Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος και Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία – Σερβία, πραγματοποιώντας ασκήσεις και οργανώνοντας συσκέψεις σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας».

Όπως τόνισε «φιλοξενούμε ασκήσεις με συμμετοχή πολλών κρατών, όπου οι σύμμαχοι και οι εταίροι του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται μαζί. Επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω τη Διεθνή Άσκηση "ΗΝΙΟΧΟΣ" που διεξάγεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες της άσκησης είναι φυσικά το Ισραήλ και επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι αυτό αποδεικνύει την ικανότητα της Ελλάδος να παρέχει κοινό έδαφος.»

«Φυσικά, θα επικεντρωθώ στην τριμερή συνεργασία μας με το Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία υποστηρίζεται από σταθερή πολιτική βούληση. Είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για την προώθηση των κοινών συμφερόντων μας και τονίζει τους κρίσιμους ρόλους των χωρών μας ως πυλώνων σταθερότητας και παρόχων ασφαλείας στην περιοχή. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν την τριμερή συνεργασία, στέλνει σίγουρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ειδικά στο γεμάτο προκλήσεις τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «με τις ΗΠΑ απολαμβάνουμε φυσικά μια στρατηγική συνεργασία. Ας μου επιτραπεί να αναφέρω τη διεξαγωγή του πρόσφατου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας ακόμα περισσότερο. Το αποτέλεσμά του υπογραμμίζει, με τον πιο εμφανή τρόπο, τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας μας».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο ΥΠΕΘΑ εξέφρασε την ανησυχία του για το ρόλο της Τουρκίας. «Η προβληματική στάση της Τουρκίας, εκφραζόμενη μέσω αθεμελίωτων ισχυρισμών που αγνοούν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

«Επιπρόσθετα, θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μας ανησυχία σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας της Κύπρου. Έχουμε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στη εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να αποφύγει περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Η σταθερή πολιτική της Ελλάδος και η επιθυμία της είναι η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις υπάρχουσες συνθήκες και τη νομιμότητα. Αλλά, εξυπακούεται ότι είμαστε αφοσιωμένοι στη διαφύλαξη των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», κατέληξε ο κ. Αποστολάκης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή