Ερντογάν: «Κλοπή» η εξαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35

Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 09:52
UPD:09:56
REUTERS/JORGE SILVA
A- A A+

Τυχόν άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Τουρκία τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 τα οποία έχει αγοράσει θα ισοδυναμεί με «κλοπή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

«Αν έχεις έναν πελάτη και αυτός ο πελάτης είναι τακτικός στις πληρωμές του πώς μπορείς να μην του δώσεις τα προϊόντα του; Αυτό θα λεγόταν κλοπή», τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Κίνα σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και θα εξαιρέσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, αν ο ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος αγοράσει τελικά τους S-400.

Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει 1,4 δισ. δολάρια για τα F-35 και της έχουν παραδοθεί τέσσερα αεροσκάφη, ενώ Τούρκοι πιλότοι μεταβαίνουν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση.

«Έχουμε κάνει συμφωνία για την αγορά 116 F-35. Δεν είμαστε απλώς αγοραστές, συμμετέχουμε και στην παραγωγή. Παράγουμε κάποια μέρη στην Τουρκία», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαιρέσουν τελικά την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και επιβάλουν κυρώσεις στον ΝΑΤΟϊκό τους σύμμαχο, θα πρόκειται ίσως για τη συμαντικότερη ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή