Άδωνις Γεωργιάδης στη «Ν»: Έτσι θα μειώσουμε τους φόρους

«Δεν θα πουλήσουμε τσαμπουκά στους θεσμούς, θα μιλήσουμε τη γλώσσα τους»
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 10:46
UPD:10:48
SOOC/George Vitsaras

«Είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε τα βάρη για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Αν κάθε μικρομεσαίος προσλάμβανε έστω έναν εργαζόμενο, η ανεργία θα εξαφανιζόταν».

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Στον Πλάτωνα Τσούλο
plats@naftemporiki.gr

Με μεταρρυθμίσεις και νέες επενδύσεις θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τους θεσμούς, στην προσπάθειά της να περάσει μέτρα τα οποία θα στηρίξουν την οικονομία, στοχεύοντας στην ανάπτυξη.

Τα ανωτέρω δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Ν» ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπ. βουλευτής Βορείου Τομέα, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «όσο θα βλέπουν οι ξένοι ότι κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να χρειαστούμε τη δική τους πίεση τόσο θα αυξάνεται ο βαθμός της αξιοπιστίας μας». Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι στις προθέσεις κανενός να πουλήσει, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, τσαμπουκά στους θεσμούς.

Αναφερόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίας, τονίζει ότι «εφόσον θέλουμε να διεκδικήσουμε την ηγεσία της χώρας, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τρόπο να μειώσουμε τα βάρη τους ώστε να λειτουργήσει η οικονομία», ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπογραμμίζει πως μπορούν να αποτελέσουν βασική διέξοδο προκειμένου να μειωθεί δραστικά η ανεργία.
Τέλος, στον βαθμό που το εκλογικό αποτέλεσμα δικαιώσει τη Ν.Δ., ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι πρόθεση της νέας κυβέρνησης θα είναι στο πρώτο εξάμηνο να κινηθεί με ταχύτητα, ώστε να υλοποιηθούν όλες οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η χώρα.

Απέχουμε ελάχιστα από τις εκλογές της Κυριακής. Θα θέλαμε την εκτίμησή σας για το εκλογικό αποτέλεσμα;
«Οι εκλογές της Κυριακής είναι η αρχή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα. Πιο φωτεινής και πιο αισιόδοξης. Ο ελληνικός λαός αποζητά τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αυτό φάνηκε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, αυτό θα φανεί και τώρα, στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Όμως, προσέξτε. Δεν υπάρχει λεπτό για εφησυχασμό. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί στην κάλπη. Μέχρι τότε, δίνουμε έναν έντιμο και αξιοπρεπή αγώνα για να πείσουμε και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη ότι η ψήφος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μια ψήφος για το αύριο, για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας».  

Στον βαθμό που τελικά η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίσει αυτοδυναμία, πώς θα περιγράφατε την επόμενη μέρα διακυβέρνησης της χώρας;
«Αν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευτεί, η επόμενη μέρα θα μας βρει με πάρα πολλή δουλειά. Γνωρίζουμε τι θα παραλάβουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Το πρώτο εξάμηνο θα κινηθούμε με ταχύτητα ώστε να προχωρήσουμε σε όλες τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Όπως άλλωστε προανήγγειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης θα ψηφιστούν μέσα στο καλοκαίρι, με πρώτο αυτό της αναδιοργάνωσης του κράτους, ενώ με τον προϋπολογισμό, τον Οκτώβριο, θα ψηφιστούν οι μειώσεις στη φορολογία. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με τόλμη και αποφασιστικότητα, όσα εμπόδια και αν προσπαθεί να μας βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν αφήσει την εξουσία». 

Πληροφορίες σάς φέρουν να αναλαμβάνετε υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε αυτή την περίπτωση ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;
«Κάθε τέτοιου είδους συζήτηση με αφήνει παγερά αδιάφορο. Το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι αν θα έχουμε κυβέρνηση τη Δευτέρα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε το μεγαλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να λάβει ισχυρή αυτοδυναμία για να μπορέσει να εφαρμόσει πιστά το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε όταν το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει». 

Οι θεσμοί έχουν ήδη φροντίσει να σας περάσουν το μήνυμα ότι ως νέα κυβέρνηση δεν θα έχετε απόλυτη ελευθερία κινήσεων και επιλογών. Πώς θα αντιμετωπίσετε τις πιέσεις τους για ζητήματα όπως η μείωση των υπερπλεονασμάτων ή ο περιορισμός της υψηλής φορολόγησης;
«Με την αξιοπιστία που θα χτίσουμε κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την υπογραφή των μεγάλων επενδύσεων, όσο θα βλέπουν οι ξένοι ότι κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να χρειαστούμε τη δική τους πίεση τόσο θα αυξάνεται ο βαθμός της αξιοπιστίας μας και μετά θα είναι πολύ πιο εύκολη η διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να πουλήσουμε ούτε τσαμπουκά ούτε να κάνουμε καμία σύγκρουση. Θα μιλήσουμε στη γλώσσα τους και θα μας καταλάβουν».

Τι περιθώρια υπάρχουν ώστε να εκλογικευτούν τα βάρη των ελεύθερων επαγγελματιών σε εισφορές και φόρους που στραγγαλίζουν σήμερα το εισόδημά τους;
«Να το πω ανάποδα. Αν δεν μειωθούν αυτά τα βάρη, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μιζέρια. Είμαστε υποχρεωμένοι, εφόσον θέλουμε να διεκδικήσουμε την ηγεσία της χώρας, να βρούμε τρόπο να μειώσουμε τα βάρη στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιχειρηματίες. Αλλιώς δεν μπορεί να δουλέψει η οικονομία. Και θα το κάνουμε, να είστε βέβαιοι». 

Την περίοδο της δεκαετούς ύφεσης η μικρομεσαία επιχείρηση δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Με δεδομένο ότι η οικονομία μας βασίζεται στη δράση μικρών και μεσαίων εταιρικών σχημάτων, υπάρχει σχέδιο για τη στήριξή τους;
«Πέραν των μεγάλων ξένων επενδύσεων που συνεχώς μιλάμε, το βασικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο κορμός της, είναι η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης. Άλλωστε, όσο και να βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας, τα μεγάλα έργα δεν μπορούν να συγκριθούν με την περίπτωση που κάθε μικρομεσαία επιχείρηση θα προσλάμβανε έστω και έναν εργαζόμενο. Σε αυτή την περίπτωση θα εξαφανιζόταν η ανεργία από την Ελλάδα. Άρα, ναι, η βασική μας στόχευση είναι η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης». 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, καθότι τα Ταμεία θα οδηγηθούν σε νέο οικονομικό αδιέξοδο. Πώς θα αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όταν μισθοί και συντάξεις έχουν ήδη απαξιωθεί;
«Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι απολύτως βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες, όπως έχουν δείξει όλες οι αναλογιστικές μελέτες. Δεν χρειάζεται να καλλιεργούμε κλίμα πανικού στους συνταξιούχους. Δεν προβλέπεται καμία νέα περικοπή τις επόμενες δεκαετίες».  

Με μια ματιά

Εκλογική μάχη: Δεν υπάρχει λεπτό για εφησυχασμό. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί στην κάλπη. Μέχρι τότε, δίνουμε έναν έντιμο και αξιοπρεπή αγώνα. 

Τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης θα ψηφιστούν μέσα στο καλοκαίρι, με πρώτο αυτό της αναδιοργάνωσης του κράτους, ενώ με τον προϋπολογισμό, τον Οκτώβριο, θα ψηφιστούν οι μειώσεις στη φορολογία. 

ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με τόλμη και αποφασιστικότητα, όσα εμπόδια και αν προσπαθεί να μας βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαπραγμάτευση: Δεν πρόκειται να πουλήσουμε ούτε τσαμπουκά ούτε να κάνουμε καμία σύγκρουση με τους θεσμούς. Θα μιλήσουμε στη γλώσσα τους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αν δεν μειωθούν τα βάρη τους, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μιζέρια.

Μικρομεσαίοι: Πέραν των μεγάλων ξένων επενδύσεων που συνεχώς μιλάμε, το βασικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο κορμός της, είναι η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Συντάξεις: Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι απολύτως βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες, όπως έχουν δείξει όλες οι αναλογιστικές μελέτες. Δεν χρειάζεται να καλλιεργούμε κλίμα πανικού.

Σενάρια ανάληψης του υπουργείου Οικονομίας: Κάθε τέτοιου είδους συζήτηση με αφήνει παγερά αδιάφορο. Το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι αν θα έχουμε κυβέρνηση τη Δευτέρα.   

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή