Γλυπτή κεφαλή του Τουταγχαμών πωλήθηκε έναντι 4,7 εκατ. λιρών

Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 08:13
A- A A+

Η γλυπτή κεφαλή του φαραώ Τουταγχαμών πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι περίπου 5 εκατ. λιρών, παρά τις αντιρρήσεις της Αιγύπτου που θεωρεί το έργο κλεμμένο και ζητούσε να ακυρωθεί η διαδικασία.

Το γλυπτό, από καφέ χαλαζίτη, έχει ύψος 28,5 εκατοστά και είναι ηλικίας άνω των 3.000 ετών. Πωλήθηκε έναντι 4,7 εκατ. λιρών (περίπου 5,3 εκ. ευρώ) από τον Οίκο Christie's. Το όνομα του αγοραστή δεν έγινε γνωστό.

Η ανακοίνωση της δημοπρασίας είχε προκαλέσει την οργή της Αιγύπτου, που ζητούσε μάταια να αναβληθεί. Καμιά δεκαριά διαδηλωτές, κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες, συγκεντρώθηκαν κοντά στην αίθουσα των δημοπρασιών. «Η αιγυπτιακή ιστορία δεν πωλείται» και «Σταματήστε το εμπόριο αρχαιοτήτων» έγραφαν στα μικρά πλακάτ τους.

«Είμαι πολύ θυμωμένη. Ήλπιζα ότι θα ακυρωνόταν η δημοπρασία», είπε μια 50χρονη Αιγύπτια, η Μάγκντα Σακρ, που ζει μόνιμα στη Βρετανία. Το γλυπτό «θα έπρεπε να βρίσκεται στο Μουσείο, όχι στο σπίτι του οποιουδήποτε», πρόσθεσε, τονίζοντας: «Αποτελεί μέρος της ιστορίας μας, πρόκειται για έναν από τους γνωστότερους φαραώ μας».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή