Δυναμική επάνοδος

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 07:00
REUTERS/BENOIT TESSIER
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η νευρικότητα του bitcoin τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που έχει κάνει πολλούς αναλυτές να διερωτώνται τι ακριβώς συμβαίνει αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με το γνωστό κρυπτονόμισμα. Θα έρθει και πάλι ορμητικά στο προσκήνιο;

Στις 26 Ιουνίου είδαμε την τιμή του bitcoin να κάνει άλμα κοντά στα 14.000 δολάρια, για να βουλιάξει και πάλι στα 9.000 δολάρια στις 2 Ιουλίου. Έκτοτε, όμως, η τιμή του έχει ανακάμψει στα 12.000 δολάρια. Η άνοδος της τιμής του πάνω από το φράγμα των 10.000 δολαρίων στις 21 Ιουνίου ίσως να έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές ότι το bitcoin είναι ξανά εδώ. Ήταν η πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2018 που η τιμή του ξεπέρασε το φράγμα αυτό, ακολουθώντας την κίνησή του και αρκετά άλλα κρυπτονομίσματα, όπως ethereum, litecoin, EOS.

Είναι γεγονός ότι τα σχέδια του Facebook να κυκλοφορήσει το δικό του κρυπτονόμισμα libra και τώρα της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να αποκτήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα θεωρούνται κινήσεις που συμβάλλουν στη νομιμοποίηση του bitcoin. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν και κάποιοι άλλοι κολοσσοί τεχνολογίας, όπως η Amazon, προβούν σε αντίστοιχη ενέργεια. Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση για το libra παραμένει αρκετά αμφιλεγόμενη, ειδικά όταν το γνωστό site κοινωνικής δικτύωσης δέχεται πληθώρα αναπάντητων ερωτημάτων ως προς την επιρροή που έχει ασκήσει σε εκλογικές διαδικασίες και ως προς τις ψευδείς ειδήσεις που έχει φιλοξενήσει στην πλατφόρμα του. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ως προς την πορεία του bitcoin και προβλέπουν ότι θα υπερβεί το ιστορικό υψηλό του, κοντά στα 20.000 δολάρια, που είχε αγγίξει τον Δεκέμβριο του 2017. Δεν αποκλείουν να προσεγγίσει, σε λίγα χρόνια, ακόμη και τα 50.000 δολάρια.

Πού στηρίζουν αυτή την άκρατη ευφορία; Στο γεγονός ίσως ότι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές θα αρχίσουν να προσθέτουν το bitcoin στα χαρτοφυλάκιά τους, για παράδειγμα αντισταθμιστικά ταμεία, σε μία προσπάθεια να διαφοροποιήσουν το ενεργητικό τους, την ώρα που οι υψηλές αποδόσεις στις περισσότερες αγορές έχουν γίνει δυσδιάκριτες. Αρκεί να σημειωθεί ότι το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο έχει αυτή τη στιγμή συμβόλαια σε bitcoin και ο κολοσσός διαχείρισης κεφαλαίου Fidelity μπαίνει στις συναλλαγές σε bitcoin. Πολλοί, δε, πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου προτού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δώσει το πράσινο φως και σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία να επενδύουν σε bitcoin.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή