Ιαπωνία: Σε δεινή κατάσταση οι σχέσεις με τη Νότια Κορέα

Και για τους περιορισμούς του Τόκιο στις εξαγωγές κρίσιμων υλικών για τη νοτιοκορεατική βιομηχανία τεχνολογίας
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 06:41
UPD:11:42
REUTERS/TORU HANAI
A- A A+

Η σχέση της Ιαπωνίας με τη Νότια Κορέα έχει περιέλθει σε «πολύ βαριά» κατάσταση, δήλωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, καλώντας τη Σεούλ να προχωρήσει σε προσήκοντα βήματα για μια σειρά ζητημάτων που τις επιδείνωσαν.

Tην Τρίτη η Ιαπωνία επέδωσε διαμαρτυρία στη Νότια Κορέα και τη Ρωσία αφού κορεατικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον ρωσικού αεροσκάφους, βάλλοντας εκατοντάδες φορές.

Η πολεμική αεροπορία της Ιαπωνίας έδωσε εντολή για την απογείωση μαχητικού αεροσκάφους για να αναχαιτίσει τα αεροσκάφη που έκαναν την περιπολία, ενώ η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι έριξε προειδοποιητικές βολές σε ρωσικό αεροσκάφος.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα βρίσκονται σε διένεξη για τους περιορισμούς που επέβαλε το Τόκιο στις εξαγωγές ορισμένων υλικών, κρίσιμων για τη νοτιοκορεατική βιομηχανία τεχνολογίας.

«Οι σχέσεις Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας βρίσκονται τώρα σε πολύ βαριά κατάσταση», είπε ο Σούγκα στη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών. «Η χώρα μας θα συνεχίσει να προτρέπει τη Νότια Κορέα να λάβει προσήκοντα μέτρα που να συμμορφώνονται προς τη συνεπή στάση μας σε διάφορα ζητήματα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Σεούλ στηλίτευσε σήμερα το σχέδιο του Τόκιο να αφαιρεθεί η Νότια Κορέα από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες εφαρμόζονται ελάχιστοι εμπορικοί περιορισμοί στην Ιαπωνία, τονίζοντας πως θα σημάνει πολύ πιο σκληρά μέτρα χωρίς να συντρέχουν νόμιμοι λόγοι και χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως καμία διαβούλευση.

Όπως επισήμανε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Βιομηχανίας σε ανακοίνωσή του, το σχέδιο να αφαιρεθεί η Νότια Κορέα από την αποκαλούμενη ιαπωνική λευκή λίστα αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα που απειλεί να υπονομεύσει την εταιρική σχέση ως προς το εμπόριο και την ασφάλεια μεταξύ των δύο κρατών. Η Σεούλ προέτρεψε το Τόκιο να ακυρώσει το σχέδιο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αφαιρέσει τη Νότια Κορέα από τον κατάλογο κρατών στα οποία εφαρμόζονται οι ελάχιστοι δυνατοί περιορισμοί βάσει του νόμου για τον έλεγχο του εμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ιαπωνικές εξαγωγικές εταιρίες πρέπει να εξασφαλίζουν άδειες για να διαθέτουν στη Νότια Κορέα διάφορα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων κυρίως ειδών που μπορεί να αξιοποιηθούν για στρατιωτικές εφαρμογές, κυρίως σε οπλικά συστήματα.

Ο ιαπωνικός κατάλογος συμπεριλαμβάνει 27 χώρες, ανάμεσά τους τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή