Κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της στήριξής της στον Μαδούρο εξετάζουν οι ΗΠΑ

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 06:57
UPD:08:13
REUTERS/Maxim Shemetov
A- A A+

Το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την υποστήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο,  προέδρου της Βενεζουέλας, τη νομιμοποίηση του οποίου δεν αναγνωρίζει πλέον η Ουάσιγκτον, εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε την Τετάρτη Αμερικανός αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν παύει να επιβάλει ολοένα σκληρότερα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Βενεζουέλας, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση αφότου αναγνώρισε τον Ιανουάριο τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση.

«Η πίεση θα συνεχιστεί, θα ανακοινώσουμε νέες κυρώσεις αύριο», δήλωσε χθες ο ειδικός επιτετραμμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Βενεζουέλα, Έλιοτ Έιμπραμς, διαβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική έχει «αξιοσημείωτες επιπτώσεις» παρότι δεν ανάγκασε μέχρι τώρα τον Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο ίδιος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το ινστιτούτο μελετών Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (Foundation for the Defense of Democracies) στην Ουάσιγκτον, ο Έιμπραμς ανήγγειλε παράλληλα αύξηση της «πίεσης στην Κούβα» για τις «ενέργειές της στη Βενεζουέλα» υπέρ του σοσιαλιστή ηγέτη κι άφησε να πλανάται η απειλή επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία για τον ίδιο λόγο. «Στη Ρωσία, μελετάμε τι είδους κυρώσεις θα επιβάλλουμε, ατομικές ή κλαδικές», είπε.

Η Ουάσιγκτον, που επιβάλλει πλέον εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου του Καράκας, έχει απαιτήσει επανειλημμένα η Μόσχα να πάψει να υποστηρίζει τον Μαδούρο, κάτι που απορρίπτει η Ρωσία, που κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προωθούν ένα πραξικόπημα περιφρονώντας το διεθνές δίκαιο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή