Το 2020 η 1η αξιολόγηση της προόδου για εξάλειψη της ηπατίτιδας C

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 09:57
UPD:10:59
shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Το 2016 η Ελλάδα υιοθέτησε τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030. Με έναυσμα αυτό ξεκίνησε στη χώρα μας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εκρίζωση της ηπατίτιδας C.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι το βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου αυτού, ενώ, έχει οριστεί από το υπουργείο Υγείας και μία Εθνική Συντονιστική Επιτροπή η οποία είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την υλοποίησή του Σχεδίου.

Οι 4 κύριοι άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που αφορούν στην πρόληψη και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, την διάγνωση και θεραπεία καθώς και την παρακολούθηση και αποκατάσταση, εκτός από κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν και το πλαίσιο για την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής υγείας και αποδοτικής χρήσης των πόρων.

Σημαντικό βήμα η ανάδειξη του προβλήματος

Η έγκαιρη διάγνωση και η λήψη θεραπείας από όλους τους ασθενείς, αποτελεί προτεραιότητα για να μπορούμε να πούμε ότι θα βελτιωθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος και να επιτευχθεί η εξάλειψη του σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» η σοβαρότητα της νόσου ως πρόβλημα δημόσιας υγείας έχει ήδη καταστεί σαφής, δεδομένου ότι 74.000 – 134.000 ενήλικες ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C, στην Ελλάδα.

Από αυτούς μόλις το 25% έχει διαγνωστεί ενώ, κάθε χρόνο έχουμε περίπου 3.700 νέες μολύνσεις. 7 στις 10 αφορούν σε άτομα με ιστορικό ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών.

Nohep Greece: Ψηφιακό παρατηρητήριο για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C

Το NOhep Greece, είναι μία πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει με στόχο να ενώσει την επιστημονική κοινότητα, τους αρμόδιους φορείς, τα πολιτικά πρόσωπα και τους πολίτες ως προς την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στη χώρα μας.

Λειτουργεί ως Παρατηρητήριο της προόδου που σημειώνεται αλλά και των ενεργειών που κρίνονται απαραίτητες, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, λίγο πριν την έλευση του 2020, που αποτελεί χρονιά ορόσημο της πρώτης παγκόσμιας αξιολόγησης για την εξάλειψη της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της πλατφόρμας Nohep Greece μπορούν όλοι, με μία απλή εγγραφή, να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματος της σημασίας της εξάλειψης της ηπατίτιδας C. Όλοι μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε ενιαία φωνή για να τονίσουμε την αναγκαιότητα σε πράξεις, δράση και αλλαγές!

28 Ιουλίου – Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας στις 28 Ιουλίου, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» παρουσιάζει το νέο ψηφιακό εργαλείο με τίτλο «NOhep Greece» το οποίο μπορεί κανείς να επισκεφθεί στη διεύθυνση - http://helpa-prometheus.gr/nohepgreece/.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή