ΕΣΕΕ: Προτάσεις για τον εξορθολογισμό της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 16:44
UPD:16:46
A- A A+

Πλαίσιο «επεξεργασμένων και τεκμηριωμένων» προτάσεων για όλα τα κρίσιμα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα που απασχολούν το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

Βασικοί άξονές τους είναι αφενός η μετεξέλιξη της εργασιακής νομοθεσίας σε αναπτυξιακό βραχίονα της αγοράς με ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αφετέρου η διόρθωση στρεβλώσεων στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό, που, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ναρκοθετούν το συνταξιοδοτικό παρόν και μέλλον πολλών ασφαλισμένων.

Ειδικότερα, τα εργασιακά ζητήματα που προτάσσει η Συνομοσπονδία:

 • Η επιστροφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και του καθορισμού των κατώτατων αμοιβών στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων.
 • Η μείωση του δυσανάλογα υψηλού μη μισθολογικού κόστους. 
 • Η θέσπιση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων για την επιβράβευση των συνεπών εργοδοτών και επιχειρηματιών.
 • Η ενίσχυση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του θεσμού της μεσολάβησης, καθώς και ο περιορισμός της υποχρεωτικής διαιτησίας.
 • Η επανεξέταση της χρησιμότητας της διάταξης για τον «βάσιμο λόγο απόλυσης».
 • Η αλλαγή του πλαισίου των προστίμων για την αδήλωτη εργασία με την ολοκληρωτική μετατροπή τους σε δηλωμένη εργασία.

Στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό οι προτεραιότητες που θέτει η ΕΣΕΕ είναι:

 • Η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Η βελτίωση της ανταποδοτικότητας εισφορών-συνταξιοδοτικών παροχών στις νέες συντάξεις.
 • Ο υπολογισμός της σύνταξης στο σύνολο του επιχειρηματικού βίου.
 • Η αποκατάσταση των αδικιών ως προς την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
 • Η διαγραφή των ασφαλιστικών εισφορών υγείας ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ για παροχές που δεν έλαβαν το διάστημα 2009-2016.
 • Η θέσπιση μόνιμης ρύθμισης για συνταξιοδότηση σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ με οφειλές έως 50.000, αντί των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
 • Ο περιορισμός λήψης αναγκαστικών μέτρων για βεβαιωμένες οφειλές στο ΚΕΑΟ.

«Η συνάντηση μας με τον υπουργό Εργασίας, λίγες μέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μας έδωσε τη δυνατότητα να του επισημάνουμε πως για το εμπόριο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα προσλαμβάνει πλέον ιδιαίτερη σημασία η δρομολόγηση της πορείας προς μία σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη με ένα καλύτερο εργασιακό και ασφαλιστικό περιβάλλον» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Όπως είπε, ο υπουργός διαβεβαίωσε τη Συνομοσπονδία για την επερχόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, ενώ θα θεσμοθετηθεί άμεσα το Λευκό Μητρώο των συνεπών επιχειρηματιών, μέσα από την αλλαγή του συστήματος «Περσέας». Στο ζήτημα των 120 δόσεων, κατά την ΕΣΕΕ, ο κ. Βρούτσης δέχεται τις προτάσεις της για μείωση του επιτοκίου και του ύψους της κατώτατης δόσης, τόνισε ωστόσο ότι αυτή είναι η τελευταία ρύθμιση και δε θα δοθεί καμία παράταση υπαγωγής σε αυτήν. Για τον λόγο αυτόν, η ΕΣΕΕ καλεί όλα τα μέλη της να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που τους παρέχει η ρύθμιση για διευθέτηση των χρεών τους.

Αναφορικά με το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», τη δομή και την αναβάθμιση του οποίου ο υπουργός έθεσε σε διαβούλευση, η ΕΣΕΕ δήλωσε την ανεπιφύλακτη συμμετοχή της ΕΣΕΕ και θα καταθέσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένες προτάσεις, στην κατεύθυνση της απλοποίησης και της λειτουργικότητάς του.

Τέλος, στο ασφαλιστικό, όπου κατά την ΕΣΕΕ «είναι πολλές οι αδικίες και οι "ουρές" που έχει αφήσει πίσω του ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος», οι προτάσεις της κινούνται προς την κατεύθυνση απόδοσης ασφαλιστικής δικαιοσύνης σε θέματα που αφορούν ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, στην ανταποδοτικότητα εισφορών-συντάξεων και σε πολλές άλλες παραμέτρους, για τις οποίες κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή