ΥΠΕΘΑ: Το Αιγαίο έχει σύνορα - δεν φοβόμαστε από την τουρκική παραβατικότητα

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 18:15
UPD:19:06
Marineza Vamvakari
A- A A+

Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά την τουρκική παραβατικότητα, αναδεικνύει το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, όπου έχει γίνει αντιληπτό ότι η Τουρκία αποτελεί τον αγωγό προαγωγής της έντασης στην περιοχή, και προετοιμάζεται ώστε να έχει απάντηση για όλα τα ενδεχόμενα.

Αυτό δήλωσε σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική εξαγγελία περί προοπτικής γεώτρησης νότια του Καστελόριζου, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν σε υψηλότερο επίπεδο από εμάς συστάσεις (του διεθνούς παράγοντα) που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο». «Προβληματιζόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε», επανέλαβε ο ΥΠΕΘΑ.

MARINEZA VAMVAKARI

Για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Παναγιωτoπούλος τόνισε ότι δεν είναι ένα μηχανισμός που θα αποκαταστήσει σχέσεις ειρήνης και αρμονίας στο 100% με την Τουρκία, αλλά είναι ένα κανάλι επικοινωνίας που πρέπει να είναι ανοικτό σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης, έστω σε χαμηλότερο επίπεδο εκπροσώπων, για την αποκλιμάκωσή της. «Θα εκτιμήσουμε από δω και πέρα, ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, πόσο ενεργό θα είναι αυτό το κανάλι επικοινωνίας» ανέφερε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για το οικονομικό και υλικοτεχνικό κόστος που επωμίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για την υλοποίηση αποστολών έρευνας διάσωσης και άλλων κοινωνικών δράσεων, ο κ. Παναγιώτοπουλος σημείωσε ότι η Πολιτεία έχει επιλέξει σε καιρό ειρήνης να υποστεί κάποια φθορά στα πλωτά και πτητικά μέσα της προκειμένου να κάνει το ανθρωπιστικό καθήκον της. Παράλληλα, αφού παρατήρησε ότι η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποτελεί την κύρια αποστολή τους, γνωστοποίησε ότι, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα εξεταστούν τρόποι για το πώς θα επιλυθεί το θέμα της επιβάρυνσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

MOD.MIL_GR

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, διαπιστώνοντας ότι στην κοινωνία αλλάζει το κλίμα μόλις λάβουν δράση οι Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση φυσικών φαινομένων, κάλεσε την κοινωνία να αντιληφθεί ότι είναι ένας διακριτός ρόλος, ο οποίος θα συνεχιστεί μεν, ωστόσο κύριο μέλημα αποτελεί η επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από την ενδυνάμωση των επιχειρησιακών και λειτουργικών δυνατοτήτων στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι εξετάζεται η αλλαγή του νόμου περί προμηθειών, ώστε να ανταποκριθεί στις προτεραιότητες που έχουν δοθεί για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο όσον αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα των τριών Όπλων. Απώτερος σκοπός είναι, πρόσθεσε, να τρέξουν ταχύτερα τα κατά προτεραιότητα προγράμματα.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για την πολυεπίπεδη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς το κοινωνικό σύνολο, το πρώτο εξάμηνο του 2019, το οποίο έχει ανακηρυχθεί «Έτος κοινωνικής προσφοράς».

Μόνο στον τομέα των αερομεταφορών ασθενών, το πρώτο εξάμηνο του έτους ο Στρατός Ξηράς εκτέλεσε 135 αποστολές, μεταφέροντας 190 ασθενείς, και η Πολεμική Αεροπορία 396 αποστολές, μεταφέροντας περισσότερους από 580 ασθενείς.

MOD.MIL_GR

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βράβευσε τον διοικητή του 691 Βιομηχανικού Εργοστάσιου Βάσης, συνταγματάρχη Αθανάσιο Χιώτη, για την περιβαλλοντική συμπεριφορά της μονάδας, στο πλαίσιο του θεσμού «Φίλος του Περιβάλλοντος». Οι άλλες δύο υποψήφιες μονάδες ήταν η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και η 110 πτέρυγα Μάχης.

Αποστολή του 691 ΒΕΒ είναι η παραγωγή προϊόντων για κάλυψη αναγκών συντηρήσεως του Στρατού Ξηράς και των λοιπών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως Ιατρικό και Βιομηχανικό οξυγόνο και άζωτο και χρώματα διαφόρων τύπων.

Επίσκεψη στο ΑΣΔΕΝ

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, και τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, επισκέφθηκε την Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ).

Εκεί ο κ. Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε μέσω βιντεοκλήσης με τα Επιτηρητικά Φυλάκια Παναγιάς και Φαρμακονησίου, ενώ συνομίλησε με τους διοικητές όλων των Σχηματισμών των τοπικών ΑΔΤΕ.

Στην ομιλία του στο προσωπικό της ΑΣΔΕΝ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «το Αιγαίο είναι ένα δύσκολο θέατρο επιχειρήσεων, μια θάλασσα με σύνορα...Είναι ο ζωτικός χώρος της Ελλάδας. Είναι το στρατηγικό βάθος αυτής της χώρας, είναι ο λόγος που η χώρα αυτή, η οποία υπέμεινε πάρα πολλά, αλλά και ξεπέρασε ακόμα περισσότερα, έχει το βάθος, έχει το ζωτικό χώρο για να συνεχίσει να είναι μία ισχυρή παρουσία, που εκπέμπει σήματα σταθερότητας, σωφροσύνης και σοβαρότητας στην ευρύτερη περιοχή».

MOD.MIL_GR

Ο υπουργός εγγυήθηκε ότι «θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη δουλειά σας με επαγγελματισμό. Η αποστολή που έχετε αναλάβει με πατριωτικό αίσθημα και αίσθηση καθήκοντος και κατεπείγοντος είναι να υλοποιείτε αυτό που περιγράφουμε ως αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Αξιόμαχο, ετοιμότητα, αποτρεπτική ισχύς.

Εσείς είστε ο λόγος που όλοι όσοι επιβουλεύονται οτιδήποτε εναντίον της πατρίδας μας θα το σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασίσουν να μην προχωρήσουν» τόνισε ο ΥΠΕΘΑ.

MOD.MIL_GR

Όπως συμπλήρωσε, «πλέον αντιλαμβάνονται και οι πιο ισχυροί σύμμαχοί μας ότι εμείς είμαστε αυτοί πάνω στους οποίους πρέπει να επενδύουν και να ποντάρουν έτσι ώστε η περιοχή μας να γίνει μία περιοχή ειρήνης και σταθερότητας και να ξεπεραστούν οι όποιες αστάθειες. Αντιλαμβανόμαστε τις αστάθειες, την προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων, όμως αυτή η συμπεριφορά, όσο προκλητική και να γίνει, το ξέρετε και το ξέρουμε ότι υπάρχουν "κόκκινες γραμμές". Όταν αυτές τείνουν να ξεπεραστούν, είμαστε και εμείς εδώ για να εκπέμψουμε ισχυρό στίγμα ψυχραιμίας, αλλά κι αποφασιστικότητας, περίσκεψης και σθένους. Αυτή είναι η αποτρεπτική ισχύς της χώρας και εσείς είστε ένας από τους βασικούς βραχίονές της» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή