Ερντογάν: Αν οι ΗΠΑ δεν μας πουλήσουν τα F-35, θα στραφούμε αλλού

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 13:59
UPD:14:04
REUTERS/POOL
A- A A+

Απειλές ότι η Τουρκία θα στραφεί αλλού για μαχητικά αεροσκάφη εάν οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν στην πώληση των F-35 εξαπέλυσε για μία ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος. Η απόφαση των ΗΠΑ να εξαιρέσει την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, σε απάντηση για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, δεν θα την αποθαρρύνει από το να καλύψει τις ανάγκες της, επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων του μαχητικού αεροσκάφους.

Η Ουάσιγκτον έχει επίσης απειλήσει με κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, αν και μέχρι στιγμής ο Αμερικανός πρόεδρος τηρεί στάση αναμονής επί του θέματος.

Μιλώντας δημοσίως για τις τεταμένες σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ για πρώτη φορά επειτα από περίπου 10 μέρες, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα φανούν «λογικοί» όσον αφορά τις κυρώσεις και πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί επίσης να επανεξετάσει την αγορά προηγμένων αεροσκαφών της Boeing από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν μας δίνετε τα F-35; Εντάξει, τότε να μας συγχωρήσετε, αλλά θα πρέπει πάλι να λάβουμε μέτρα σε αυτό το θέμα και θα στραφούμε αλλού», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP).

naftemporiki.gr με πληροφορίες για Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή