Ο Τζόνσον θα διαπραγματευτεί το Brexit όταν η Ε.Ε. αλλάξει στάση

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 14:56
UPD:14:57
REUTERS/POOL
A- A A+

Σαφές μήνυμα ότι θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εφόσον οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να αλλάξουν τη στάση τους όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, έχει στείλει στις Βρυξέλλες ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, κατά τα λεγόμενά του εκπροσώπου του.

Από την περασμένη εβδομάδα, οπότε αναδείχτηκε νικητής στην κούρσα διαδοχής για τη θέση της Τερέζα Μέι, ο Τζόνσον έχει συνομιλήσει με αρκετούς ηγέτες της Ε.Ε. Δεν έχει ανακοινώσει ωστόσο πότε θα πραγματοποιήσει τις πρώτες του επισκέψεις στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον επισημαίνει σε καθέναν Ευρωπαίο ηγέτη ξεχωριστά ότι η συμφωνία αποχώρησης ως έχει, με την προϋπόθεση του backstop για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων, έχει καταψηφιστεί τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο, όπερ σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει.

«Ο πρωθυπουργός θα χαιρόταν να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν αυτή η στάση αλλάξει», υπογράμμισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Το ίδιο ακριβώς μήνυμα έστειλε νωρίτερα και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, καθώς η βρετανική κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της στο Brexit.

Στη γραμμή που χάραξε ο Τζόνσον, ο Ράαμπ χαρακτήρισε και αυτός «αντιδημοκρατικό» το backstop, και τόνισε ότι πρέπει να αφαιρεθεί πάση θυσία από τη συμφωνία αποχώρησης.

Ο Ράαμπ τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία, και μάλιστα επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία θα είναι έτοιμη για no deal Brexit στις 31 Οκτωβρίου, την προθεσμία που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες στο Λονδίνο.

Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους, διά του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιές, αλλά και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβαν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης στη συμφωνία αποχώρησης, παρα μόνο στο συνοδευτικό κείμενο της πολιτικής διακήρυξης.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή