Στέρτζον: Ο Τζόνσον επιδιώκει Brexit χωρίς συμφωνία

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 21:27
UPD:21:31
REUTERS/RUSSELL CHEYNE
A- A A+

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, πιστεύει ότι ο νέος επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, Μπόρις Τζόνσον, επιδιώκει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, όπως δήλωσε η ίδια μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Εδιμβούργο.

Μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Τζόνσον η Στέρτζον είπε ότι δεν είναι σαφές το πώς σχεδιάζει ο πρωθυπουργός να επιτύχει μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες έχουν πει κατ' επανάληψη ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούν τη Συμφωνία Αποχώρησης, στην οποία κατέληξαν με την προκάτοχό του, την Τερέζα Μέι.

«Αυτό με κάνει να πιστεύω πως ό,τι και αν λέει δημοσίως ο Μπόρις Τζόνσον, για το ότι προτιμά να πετύχει μια συμφωνία, στην πραγματικότητα επιδιώκει όντως ένα Brexit χωρίς συμφωνία επειδή αυτή είναι η λογική της σκληροπυρηνικής θέσης του. Πιστεύω ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη Σκωτία και για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον είπε στη Στέρτζον ότι μολονότι θα προτιμούσε να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία εξόδου με την Ε.Ε., η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει.

Ορισμένοι βετεράνοι πολιτικοί προειδοποιούν ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία φέρνει πιο κοντά τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Στέρτζον την περασμένη εβδομάδα σε επιστολή της προς τον Τζόνσον ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις προετοιμασίες για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα του 2015 με ποσοστό 55%, όμως το 2016 ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος, με το σκεπτικό ότι η Σκωτία ωθείται εκτός της ΕΕ παρά τη θέλησή της.

«Κατά την άποψή μου δεν είναι δημοκρατικό να μπλοκάρω το δικαίωμα του λαού της Σκωτίας να επιλέξει και του το ξεκαθάρισα» (σ.σ. του Τζόνσον), συνέχισε η Στέρτζον.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας θα εξετάσει εντός του καλοκαιριού το χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος, είπε, καταλήγοντας: «Προφανώς, το τι θα συμβεί σ' αυτήν την περίοδο με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα έχει συνέπειες για την απόφαση που θα λάβουμε».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή